Demo bewijst meerwaarde van compost

In een bouwplandemo op het bedrijf van familie Beuling in het Drentse 1e Exloërmond blijkt dat consequente aanvoer van organische stof resulteert in meeropbrengsten die variëren van 6 procent voor zetmeelaardappelen tot 25 procent voor zomergerst.

Demo+bewijst+meerwaarde+van+compost
© Haijo Dodde

De demoproef op het Veenkoloniale akkerbouwbedrijf ligt er al vanaf 2008 in het kader van het project 'weerbare bodem'. HLB-onderzoekers Hilde Coolman en Anja Kombrink gaven deze week tijdens de demodag 'Met de kop in het zand' een toelichting op de voorlopige resultaten.

In de demo is in twee stroken gevarieerd met de aanvoer van organische stof in een 1-op-2-rotatie waarbij de zetmeelaardappelen worden afgewisseld met suikerbieten en zomergerst. In één strook is steeds voorafgaand aan de aardappelen maximaal organische stof aangevoerd in de vorm van omgerekend 17 ton compost, de inzaai van groenbemesters en het verhakselen van stro. In de andere strook is alleen gewerkt met kunstmest.


Organische stof

Naast de meeropbrengst voor aardappelen en zomergerst heeft HLB vastgesteld dat voor suikerbieten de consequente aanvoer van organische stof resulteert in gemiddeld 1,4 ton extra suiker per hectare. Het financiële voordeel berekent Coolman op 200 tot 300 euro per hectare voor de gewassen.

Dit seizoen is het bouwplan in de demo verruimd van 1-op-2 naar 1-op-4 voor de zetmeelaardappelen. In de rotatie zijn nu ook uien, veldbonen en tagetes als teelt opgenomen. De stroken met maximale en minimale aanvoer van organische stof zijn in tweëen gedeeld. Bij maximale organische stof wordt nu op de helft van het areaal gestopt met de aanvoer en bij minimale organische stof op de helft van het areaal juist gestart met de aanvoer.

'Het doel is enerzijds kijken hoe snel de aanvoer van organische stof vanuit een schrale situatie effect heeft op de gewasgroei en aan de andere kant hoe lang het effect van veel aanvoer aanhoudt', legt Coolman uit. Naast opbrengstmetingen analyseert HLB in de demo de aaltjespopulaties en tellen de onderzoekers onder meer de plantwegval door uienvlieg en bonenvlieg.


Rijkere bodembiologie

Kombrink meldt dat de strook met gestrooide compost een rijkere bodembiologie heeft. 'We gaan verder onderzoeken wat het effect daarvan is op de plantweerbaarheid en wat de streefwaarden voor de verschillende bodemorganismen, zoals bacteriën, schimmels en goede aaltjes, kunnen zijn.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer