ING: 'Melkveestapel zal vanaf 2022 slinken'

ING voorspelt dat de melkveestapel in Nederland vanaf 2022 gaat slinken. Meer boeren zullen stoppen door gebrek aan opvolgers en omdat schaalvergroting door uitbreiding via salderingen steeds moeilijker wordt gemaakt.

ING%3A+%27Melkveestapel+zal+vanaf+2022+slinken%27
© Twan Wiermans

Dit blijkt uit het nieuwe vooruitzicht voor de agrarische sector van ING Research. In 2020 is de melkveestapel, in tegenstelling tot de voorgaande drie jaren, niet kleiner geworden. ING verwacht dat de veestapel pas verder zal slinken in 2022 en de jaren erna. Problemen met opvolging en schaalvergroting spelen daarbij een rol.

Innovaties in voersamenstellingen en duurzame stalsystemen hebben in 2020 geleid tot een verdere verlaging van de fosfaatproductie en deze blijft daarmee ruim onder het EU-plafond. Voor stikstof was deze precies gelijk aan dit maximum, maar minder melkvee zal de komende jaren leiden tot minder uitscheiding.

Hoge voerkosten

Het begin van de coronacrisis heeft in Nederland geleid tot een daling van de melkprijzen. Bijna een jaar lang bleven prijzen (en rendementen) lager dan gemiddeld. Hoge voerkosten zullen ook in 2021 de rendementsgroei temperen, ook al zijn de melkprijzen sinds het tweede kwartaal bovengemiddeld en lijken de kosten voor krachtvoer over hun hoogtepunt heen.

De prijsontwikkeling tussen de diverse melkstrome, zoals weidemelk, biologische melk en PlanetProof, loopt alsmaar verder uiteen. Dat is volgens ING een duidelijke tendens.

De bank verwacht dat de zuivelprijzen de rest van het jaar boven die van vorig jaar uit komen en rond het langetermijngemiddelde blijven hangen. Dat komt door een aanhoudend hoge zuivelvraag vanuit China en een naar verwachting aantrekkende vraag in binnen- en buitenland naar producten met een hogere marge vanwege de versoepelingen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer