CNV vreest banenverlies door krimp veestapel

De inkrimping van de veestapel kan tot 30.000 banen kosten. Dat staat in een analyse van CNV. De vakbond pleit voor een transitiefonds om een hoge werkloosheid in de landbouwsector te voorkomen.

CNV+vreest+banenverlies+door+krimp+veestapel
© Twan Wiermans

'In de discussie over inkrimping van de veestapel gaat het vaak over de boeren, maar niet over de werknemers in die sector. Terwijl een kleinere veestapel een enorme klap is voor hen. Zeker 30.000 werknemers kunnen getroffen worden als de veestapel krimpt', zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin.'Het betreft veel mensen die in dunbevolkte regio's werken waar weinig perspectief is op nieuw werk. Een verhuizing naar de Randstad is ingrijpend en bovendien vaak onbetaalbaar. Als de overheid de veestapel wil inkrimpen, moet ze daarom tegelijkertijd over de brug komen met een transitiefonds.'


Aanverwante sectoren

Een derde van de getroffen werknemers werkt in de primaire landbouwsectoren, zoals de dierhouderij. Twee derde werkt in gerelateerde sectoren, zoals de agrarische dienstverlening, distributie, slachterijen en de veevoerindustrie, weet Fortuin. 'Inkrimping van de veestapel raakt niet alleen boeren, maar ook hun medewerkers en aanverwante sectoren.'

'We roepen de overheid daarom op om tot een transitiefonds te komen en, samen met de sociale partners, een plan voor werk-naar-werkbegeleiding te ontwikkelen', stelt de vakbondsman. 'CNV speelt graag een rol in de begeleiding van werk-naar-werk. We kennen de mensen en de sector immers zeer goed.' De bond denkt bijvoorbeeld aan een omscholingsplan met daarbij extra focus op de zorg- en de transportsector en functies in het natuur- en landschapsbeheer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer