Boeren willen knelpunten waterschap De Dommel in kaart brengen

De zware buien van twee weken geleden zorgden ook in Midden-Brabant voor overlast. Boeren willen met waterschap De Dommel in overleg om alle knelpunten in kaart te brengen.

Boeren+willen+knelpunten+waterschap+De+Dommel+in+kaart+brengen
© eigen foto mark van kuijk

Vanaf maandag 12 juli nam het waterschap in het stroomgebied al voorzorgsmaatregelen voor de verwachte neerslag. 'We hebben stuwen laten zakken, op kritische plekken extra gemaaid en duikers en krooshekken geschoond. Er is flink geanticipeerd', zegt Gertie van Lieshout van waterschap De Dommel.

Toch konden sommige sloten en beken het niet aan, zo bleek donderdag. Vooral in het gebied van de Beerze en de Reusel en bij de Buulder Aa in Soerendonk waren problemen met ondergelopen akkers.

Watergraaf Erik de Ridder nam de volgende dag poolshoogte in het getroffen gebied. 'We hadden extra mankracht in het veld en onder meer met pompen geprobeerd de overlast te beperken. Er zijn bij ons op dit moment minder dan tien verzoeken om schadevergoeding binnengekomen, die we zorgvuldig bekijken. Het is heel vervelend dat deze mensen overlast hebben.'


Flinke waterschade

Er is her en der flink wat waterschade, vooral in aardappel- en wortelpercelen van Moergestel tot Riel, stelt Jeroen van Overbeek, boomkweker in Haaren en bestuurslid van ZLTO Hart van Brabant. 'De schade wordt nu pas zichtbaar en een snelle inventarisatie leert dat het richting de 200 hectare loopt.'

Van Lieshout zegt dat ze de laatste jaren met grote verschillen hebben te kampen. 'Het is de drie voorgaande jaren extreem droog geweest en nu vallen er enorme buien. We moeten continu de balans zoeken in water vasthouden en afvoeren. Dat geldt ook voor het maaien.'


• Volg al onze berichtgeving over de wateroverlast

Het maaibeleid van De Dommel is volgens Van Lieshout maatwerk. 'Voor elk deel van een beek beoordelen we wat nodig is voor de waterafvoer en natuurwaarden. Dat laatste heeft te maken met de doelen voor natuur en biodiversiteit waar wij mee te maken hebben. Daarnaast moeten we het van de regen hebben, omdat er geen aanvoer vanuit de Maas is. Water vasthouden is erg belangrijk, we moeten de drie droge jaren niet vergeten.'

Van Overbeek vindt ook dat water moet worden vastgehouden, maar denkt dat er desondanks schadegevallen hadden kunnen worden voorkomen. 'Nog meer preventief ingrijpen en op meer plekken de stuwen eerder laten zakken. En ook de communicatie over acute knelpunten tussen boeren en het waterschap kan beter. We willen hierover met het waterschap om tafel. 2016 zit nog vers in ons geheugen.'
Het waterschap geeft aan graag het gesprek aan te gaan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer