Grasland Noordoost-Friesland blank na hoosbui

Meer dan 100 millimeter regen is in de nacht van zaterdag op zondag in delen van Friesland gevallen. Ruim 100 hectare grasland staat blank.

Grasland+Noordoost%2DFriesland+blank+na+hoosbui
© Wout Weterings

'We dachten eerst dat het wel meeviel. Een paar randen en hoeken van percelen zijn nat. Maar nu sta ik op een perceel met flinke wateroverlast. Als hier geen hulp komt, dan duurt het een week voordat al het water van het land af is', doet melkveehouder Henk van der Veen uit Surhuizum verslag vanuit het veld.

Wetterskip Fryslân heeft noodpompen ingezet in Kûkherne, Rohel, Twijzel en Surhuisterveen om de poldergemalen te ontlasten. Ook op andere locaties zijn noodpompen ingezet. Het water in de polders is al aan het zakken. Door het afvoeren van al dat water is de stroming sterker dan gebruikelijk in deze periode. Voor de komende dagen wordt weer behoorlijk wat regen voorspeld.


Extra pomp

Van der Veen heeft Wetterskip Fryslân maandagmiddag gevraagd om een extra pomp, zodat het water van de percelen kan worden weggepompt.De melkveehouder heeft een dergelijke hoosbui nog nooit meegemaakt in het gebied. 'Mijn regenmeter kan 45 millimeter aan, maar er is veel meer gevallen. Op sommige plekken viel 130 millimeter regen. Dat zijn geen motregens meer. Geluk bij een ongeluk is dat de boeren vorige week de tweede snede hebben gemaaid.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer