Loonbedrijf pompt nog steeds water weg in Noordoost-Friesland

Loonbedrijf Luimstra uit Surhuizum pompt sinds zondag 24 uur per dag water weg na de hoosbuien van afgelopen weekend in Noordoost-Friesland. Ook wetterskip Fryslân pompt door. 'Met man en macht wordt er gewerkt.'

Loonbedrijf+pompt+nog+steeds+water+weg+in+Noordoost%2DFriesland
© Persbureau Noordoost

Wieger Wouda en Patrick Witteman van het loonbedrijf wisselden elkaar donderdagmiddag af bij het pompen van water in Augustinusga. Met zeven pompen en twee mesttankauto's heeft het loonbedrijf deze week het water afgevoerd, geeft eigenaar Bert Luimstra aan. Ruim tien medewerkers wisselen elkaar af, zodat het loonbedrijf 24 uur per dag kan pompen.

Het loonbedrijf wordt vaker ingezet bij calamiteiten, maar zo langdurig achter elkaar water wegpompen, dat maakte Luimstra nog niet eerder mee. 'We moeten ook weleens pompen als een gemaal een storing heeft of een vijzel breekt. Maar zoveel water hebben we nog nooit weggepompt. Er stond heel veel land blank.'


Afgeschaald

Exacte gegevens zijn niet bekend, volgens een van de boeren uit het gebied gaat het om 100 hectare. Nog steeds staat in de laagste delen water op het land. De pompcapaciteit wordt donderdag en vrijdag afgeschaald. Wetterskip Fryslân verwacht zeker tot en met de eerste helft van volgende week nodig te hebben om al het water weg te krijgen.


De schade aan de gras- en maispercelen valt mee, verwacht afdelingsvoorzitter Henk van der Veen van LTO Noord Achtkarspelen. 'De meeste melkveehouders hadden net de tweede snede van het land. Mest uitrijden lukt mij nog niet, daarvoor is het nog te nat. We hebben dus wat uitstel van de werkzaamheden. Ook moet ik de koeien iets bijvoeren, omdat ze het gras minder smakelijk vinden.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer