KNMI+onderzoekt+verband+klimaatverandering+en+overstroming
Nieuws
© Rob van Hoorn

KNMI onderzoekt verband klimaatverandering en overstroming

Weerinstituut KNMI gaat onderzoeken wat het verband is tussen klimaatverandering en de hevige regenval en overstromingen in Nederland, Duitsland, België en Luxemburg. Tegelijkertijd werkt Wageningen University & Research met andere partijen aan een schademonitor.

Het KNMI doet dit onderzoek samen met een internationaal team van wetenschappers van World Weather Attribution, aangevuld met experts van de betrokken landen en experts op het gebied van extreme regenval. De resultaten worden half augustus verwacht.


De Deutsche Wetterdienst neemt het voortouw en het Belgische Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) en de Britse weerdienst Met Office zijn ook betrokken. Verder werken experts op het gebied van extreme regenval van de universiteit van Newcastle mee. De vertaling van regen naar overstromingen wordt gedaan door hydrologen van de Universiteit Utrecht en het International Centre for Theoretical Physics (ICTP) in het Italiaanse Triëst.


Klimaat Impact Monitor

Wageningse onderzoekers werken samen met overheden en verzekeraars aan de de Klimaat Impact Monitor waarin data over de gevolgen van extreem weer in één oogopslag te zien zijn. Deze monitor koppelt data aan elkaar om kennis te krijgen over de relatie tussen extreem weer en de economische en maatschappelijke kosten hiervan. De Klimaat Impact Monitor toont bijvoorbeeld schade aan gebouwen en motorvoertuigen, verminderde gewasopbrengst, ziektemeldingen en oversterfte door het weer.


• Volg al onze berichtgeving over de wateroverlast

De Klimaat Impact Monitor is een samenwerking tussen Wageningen University & Research, Verbond van Verzekeraars, Climate Adaptation Services, stichting Rioned, Stowa en het KNMI. Het initiatief wordt ondersteund door de provincies Gelderland, Utrecht en Noord-Brabant.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
 • Zondag
  7° / 4°
  10 %
 • Maandag
  7° / 4°
  30 %
Meer weer