Export agrarische producten uit Europese Unie stijgt

De totale uitvoer van agrovoedingsproducten uit de lidstaten van de Europese Unie (EU) bedroeg dit jaar in de periode januari tot en met april zo'n 63 miljard euro. Dat is een toename van 1,7 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2020. De invoer daalde 5,1 procent tot 40,3 miljard euro.

Export+agrarische+producten+uit+Europese+Unie+stijgt
© Peter Smit

Dat blijkt uit een rapport van het Directoraat-generaal voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling (DG Agri) van de Europese Commissie. De cijfers komen neer op een stijging van 17 procent tot 22,7 miljard euro van het handelsoverschot van de unie op het gebied van agrovoeding.

De export in april 2021 was 7,7 procent lager dan in maart. Toch was de export wel 9,8 procent hoger dan die in april 2020. Het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten (VS), China, Zwitserland en Rusland waren verantwoordelijk voor 51 procent van de verkoop van landbouwproducten in de EU in het buitenland.


Britten

De export uit de EU naar het Verenigd Koninkrijk daalde in de eerste vier maanden van het jaar 806 miljoen euro (-6 procent) in vergelijking met dezelfde periode in 2020. Opmerkelijke dalingen over de vier maanden waren in sigaren en sigaretten (-126 miljoen euro), varkensvlees (-121 miljoen euro) en bereidingen van groenten, fruit of noten (-106 miljoen euro). Er waren significante stijgingen voor bollen, wortels en levende planten (+164 miljoen euro), wijnen (+139 miljoen euro) en snijbloemen en planten (+126 miljoen euro).

Andere bestemmingen waarvoor de export in de afgelopen vier maanden daalde, waren Saoedi-Arabië (-189 miljoen euro, -13 procent), Zuid-Afrika (-137 miljoen euro, -22 procent,) Japan (-129 miljoen euro, -5,4 procent) en Egypte (-95 miljoen euro, -13 procent).


Per land

De grootste stijging voor exportwaarden over de vier maanden was voor China met een toename van 912 miljoen euro (+16 procent). Die werd nog steeds voornamelijk gedreven door een stijging van de EU-export in waarde van varkensvlees (+ 337 miljoen euro), grove granen (+ 217 miljoen euro) en koolzaad- en zonnebloemolie (+ 157 miljoen euro).

De export naar de VS voor de periode januari tot april steeg 7,1 procent, goed voor 488 miljoen euro. Verhogingen van de exportwaarde ten opzichte van de eerste vier maanden van 2020 omvatten sterke drank (+185 miljoen euro), wijn (+136 miljoen euro), maar ook olijfolie (+45 miljoen euro) en chocolade en zoetwaren (+41 miljoen euro). Zwitserland stond op de derde plaats qua exportwaarde gedurende de betreffende periode. Het gaat om een stijging van 9,7 procent tot 297 miljoen euro, voornamelijk dankzij wijn.


Per productgroep

De grootste dalingen per productcategorie over de vier maanden waren voor tarwe (-1,024 miljard euro, -32 procent), kindervoeding (-432 miljoen euro, -14 procent), boter (-118 miljoen euro, -22 procent), verse en gekoelde groenten (-114 miljoen euro, -5,2 procent) en gevogelte (-113 miljoen, -13 procent).

De grootste groei was voor wijn (+741 miljoen euro, +18 procent), sterke drank en likeuren (+379 miljoen euro, +19 procent), varkensvlees (+353 miljoen, +10,5 euro), koolzaad- en zonnebloemolie (+ 307 miljoen euro, + 29 procent) en bollen, wortels en levende planten (+261 miljoen euro, +27 procent). Wijn, varkensvlees, pasta en bakkerijproducten, chocolade en zoetwaren en voedselbereidingen waren goed voor meer dan 26 procent van de agrovoedingsexport van de EU-27.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer