Britse vraag geeft uienexport impuls

De vraag naar Nederlandse uien vanuit Groot-Brittannië lijkt de laatste weken toe te nemen. Dat blijkt uit de exportcijfers van GroentenFruit Huis.

Britse+vraag+geeft+uienexport+impuls
© Tony Tati

Zowel in week 15 als in week 16 was Groot-Brittannië met respectievelijk 3.900 en 3.400 ton de grootste afnemer van Nederlandse uien. De grotere Britse belangstelling geeft de Nederlandse export iets van een impuls. Het weekvolume voor de verkoop naar buitenlandse bestemmingen komt in week 16 uit op bijna 17.000 ton. Dat is het hoogste niveau sinds begin februari.

Na Groot-Brittannië zijn Guinee, Mauritanië, Spanje, Italië en Duitsland de belangrijkste bestemmingen voor Nederlandse uien in deze periode van het afzetseizoen. De exportteller tot en met week 16 staat op 1,065 miljoen ton. Dat is 23.000 ton meer dan vorig jaar op hetzelfde meetmoment. Vooral naar West-Afrikaanse landen zijn afgelopen seizoen meer uien verscheept.


Gebrek aan transacties

Op de uienmarkt worden de laatste weken voor rode uien prijzen betaald van 25 tot 30 euro per 100 kilo. Er zijn in Nederland nog maar weinig rode uien van oogst 2020 beschikbaar. Landbouwbeurs Noord- en Centraal-Nederland (LNCN) in Emmeloord stopte vorige week met de noteringen vanwege een gebrek aan transacties.


De handel in gele uien wordt al enkele weken als prijshoudend omschreven door de regionale landbouwbeurzen. Beurs Goes noteert deze week 15 tot 18 euro per 100 kilo. Vooral de voorbije weken wordt er geleidelijk iets meer betaald voor gele uien. Het prijsniveau is lager dan in de periode voor de kerst en de eerste twee maanden van 2021.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer