Verenigde Staten willen landbouwexport meer spreiden

De Verenigde Staten willen hun landbouwexport spreiden over meer landen en minder afhankelijk zijn van China en enkele andere grote afnemers. Een nieuw handelsverdrag met de Europese Unie zit er echter op korte termijn niet in.

Verenigde+Staten+willen+landbouwexport+meer+spreiden
© Jos Thelosen

Dat zei de Amerikaanse minister Tom Vilsack voorafgaand aan zijn eerste ontmoeting met de Landbouwcommissie van het Europees Parlement. Vilsack bespreekt maandag per videoverbinding met de commissie de agrarische onderdelen van een toekomstig Amerikaans-Europees handelsverdrag.

Uitbreiding van handel wordt mogelijk nu de twee economische blokken onlangs hun al jaren slepende geschil over subsidies aan hun vliegtuigindustrie bij de WTO lijken te gaan oplossen. Dat valt samen met de aankondiging van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden dat hij een ingrijpende herziening van de economische wereldorde wil.


Gevoelige kwesties

Uitbreiding van de handel met Europa op korte termijn noemde Vilsack onwaarschijnlijk 'totdat de EU zich bereid toont om te onderhandelen over de gevoelige en moeilijke kwesties die ze hebben op landbouw', zei Vilsack. Hij verwees onder meer naar de bescherming van nationale producten door middel van geografische aanduidingen.

Ook spreekt Washington van een Europese blokkade tegen genetisch gemodificeerde gewassen en tegen het gebruik van groeistimulerende geneesmiddelen bij vee. Die kwesties maken volgens Vilsack slechts deel uit van 'een lange lijst' van geschillen tussen de Verenigde Staten en de EU.


Weigerachtige of afhoudende houding

De opsomming van Vilsack wordt in Brussel niet zozeer opgevat als een weigerachtige of afhoudende Amerikaanse houding. Het wordt meer gezien als agendasetting en openingsbod voor de komende onderhandelingen over landbouwonderwerpen.

Namens de Verenigde Staten zijn onderhandelingen over allesomvattende handelsverdragen in handen van handelsgezant Katherine Tai. Zij heeft al contacten met de Europese Commissie. Biden liet al weten dat hij graag meer met de EU wil samenwerken om de groeiende Chinese hegemonie in te tomen.


Landbouwomzet

De omzet van de Amerikaanse landbouw komt voor meer dan een derde (36 procent) uit de export. China, Canada, Mexico en Japan zijn goed voor meer dan de helft van de Amerikaanse landbouwexport. De EU is momenteel goed voor 18 procent van de Amerikaanse handel in voedsel en landbouwproducten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer