Britse export naar EU-landen na brexit helft minder

De Britse export van dranken en levensmiddelen naar de EU-landen is door het vertrek uit de Europese Unie met de helft afgenomen. In het eerste kwartaal van dit jaar lag de export 47 procent lager. Dat is ruim 2 miljard euro minder dan het jaar ervoor.

Britse+export+naar+EU%2Dlanden+na+brexit+helft+minder
© Thierry Schut

De export naar bijna alle EU-lidstaten daalde aanzienlijk. De export naar buurland Ierland, traditioneel de grootste afzetmarkt van de Britten, daalde zelfs met 71 procent. De verkoop naar Duitsland, Spanje en Italië daalde met meer dan de helft sinds het eerste kwartaal van 2020.

Export van Britse groenten krimpte met 13,9 procent, wijn met 20 procent en fruit met 15,7 procent. Producten van dierlijke oorsprong werden ook zwaar getroffen, met grote dalingen voor varkensvlees, kaas, kip en rundvlees. De totale export van varkensvlees daalde met 14,8 procent in vergelijking met het eerste kwartaal van 2020.

De invoer van het Verenigd Koninkrijk uit de EU-landen daalde ook, met 10 procent. Al eerder werd er rekening mee gehouden dat de brexit slechter voor de Britten zou uitpakken dan voor de EU-landen.


Vrees voor nog slechtere cijfers

De Britse levensmiddelen- en voedselbranche vreest dat de cijfers volgend jaar nog slechter zullen zijn, wanneer de afgesproken Brits-Europese douaneregels volledig worden ingevoerd. Nu worden nog niet op alle transporten en op alle ladingen fysieke douane-inspecties uitgevoerd, omdat de Britse douane nog niet alle administratie en procedures op orde heeft.

Dominic Goudie, hoofd van de internationale handel bij de Britse voedselexporteurs, noemde het miljardenverlies aan export naar de Europese Unie een ramp. 'Britse fabrikanten moeten op langere termijn rekening houden met de brexitverliezen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer