Nederland is in recessie, maar tekenen van herstel zijn zichtbaar

Nederland is in een recessie beland, stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Maar er zijn tekenen van economisch herstel. En in maart werd de grootste groei van de goederenexport (inclusief landbouwproducten) gemeten sinds juni 2017.

Nederland+is+in+recessie%2C+maar+tekenen+van+herstel+zijn+zichtbaar
© Dirk Hol

De economie kromp in het eerste kwartaal van 2021 met 0,5 procent, na ook al een minieme krimp in het slotkwartaal van 2020. Als twee kwartalen op rij sprake is van economische neergang, is technisch sprake van een recessie. De krimp was afgelopen kwartaal vooral het gevolg van mindere bestedingen door huishoudens. Door de coronamaatregelen bleven veel winkels, cafés en restaurants gedwongen gesloten.

Volgens CBS-hoofdeconoom Pieter Hein van Mulligen dekt de term recessie de lading niet helemaal. Nederland heeft al ruim een jaar lang te maken met extreme omstandigheden door de crisis, stelt hij. Daarnaast lijkt de weg naar herstel ingezet. Dat was in de loop van het eerste kwartaal al duidelijk en lijkt zich ook nu door te zetten. Van Mulligen wijst, naast de cijfers die aantonen dat er sprake is van herstel, ook naar het stijgende vertrouwen bij ondernemers.

Het volume van de goederenexport was in maart 10,4 procent groter dan in maart 2020, meldt het CBS. Dat is de grootste groei na juni 2017. Er zijn in maart vooral meer machines, transportmiddelen en landbouwproducten geëxporteerd. Het volume van de import was in maart 10,9 procent groter dan een jaar eerder.Het CBS stelt dat de omstandigheden nu weer gunstiger zijn dan in maart. Een verbetering van de omstandigheden betekent volgens het statistiekbureau niet automatisch ook een hogere groei van de export. Maar de indicatoren waarop het CBS zich baseert laten allemaal een sterke verbetering zien.

Zo is het producentenvertrouwen in de eurozone en Duitsland flink gestegen. Ook sloeg de krimp van de Duitse maakindustrie om in groei. Verder verbeterde het sentiment over de orderpositie onder ondernemers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer