Unie van Waterschappen: 'Water moet sturend worden voor ruimtelijke inrichting'

Het steeds extremere weer maakt dat het huidige waterbeheer tegen grenzen aanloopt. Om de schade zoveel mogelijk te beperken, moet water sturend worden voor de ruimtelijke inrichting. Dat stelt portefeuillehouder Klimaatadaptatie Dirk-Siert Schoonman van Unie van Waterschappen.

Unie+van+Waterschappen%3A+%27Water+moet+sturend+worden+voor+ruimtelijke+inrichting%27
© Evert van der Worp

Zijn de buien in Limburg en Noord-Holland een gevolg van klimaatverandering?

'De afgelopen drie jaar hadden we extremen rond droogte, nu hebben we extremen aan de andere kant. Ik ben geen klimaatwetenschapper. Maar ik zie dit wel als bevestiging dat het klimaat verandert.

Als je een hoogsalderend gewas teelt bij een rivier, moet je accepteren dat het mis kan gaan bij overstromingen

Dirk-Siert Schoonman, waterschapsbestuurder

'Het lastige is dat je nooit weet op welk moment dit soort situaties voorkomt. Dat betekent dat we keihard moeten gaan werken aan stresstesten. Hierin wordt onderzocht waar en wanneer welke knelpunten kunnen ontstaan bij hevige buien.'


Welke rol ziet u voor de landbouw in de klimaatopgave?

'Een grote. De landbouw heeft een groot deel van de grond in handen, evenals terreinbeherende organisaties. De sector is daarom enorm bepalend voor het voorkomen van wateroverlast of het vasthouden van water voor drogere periodes.'


Gaan boeren hier wel in mee als ze in de overstromingsgebieden geen vergoeding krijgen voor de schade?

'We moeten meer meeveren met het klimaat. Dat betekent ook meer redeneren vanuit het water. Naarmate een boer dichter bij een rivier teelt, neemt het overstromingsrisico toe. Als je daar een hoogsalderend gewas neerzet, moet je accepteren dat het mis kan gaan.


• Volg al onze berichtgeving over de wateroverlast

'Grond hebben in het zo'n gebied heeft ook grote voordelen. De grondprijs is veelal een stuk lager. Mijn vader teelde in de jaren tachtig mais in de uiterwaarden. Na een overstroming was de mais compleet weg. Hij heeft nooit meer het lef gehad om snijmais te verbouwen.'


Hoe kunnen boeren en waterschappen meeveren met het klimaat?

'Door meer te kijken naar de sponswerking van de bodem, structuurbederf te voorkomen en het organischestofgehalte te verhogen. Als laatste redmiddel kijken we naar technische oplossingen, zoals waterbekkens. Die hebben in Limburg gedaan wat ze moesten doen. Maar dat vergt ruimte.'


Met name dat laatste is nog niet zo eenvoudig.

'Dat klopt. Want niet alleen klimaatadaptatie, ook de discussie over zonnepanelen en stikstof speelt. We moeten veel meer samen aan de overlegtafel gaan zitten. We kunnen wel boos worden op elkaar dat het weer verandert, maar dat heeft geen enkele zin.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer