Boeren over gat in dijk Reeuwijk: dijk is zo lek als een mandje

Bij het Zuid-Hollandse Reeuwijk is maandagochtend een gat in de dijk ontstaan waarbij een deel van de Middelburg-Tempelpolder is ondergelopen. Over de vermoedelijke oorzaak is discussie ontstaan tussen boeren en het Hoogheemraadschap van Rijnland.

Boeren+over+gat+in+dijk+Reeuwijk%3A+dijk+is+zo+lek+als+een+mandje
© Ulco Wesselink Fotografie

Boeren gaan ervan uit dat de oorzaak slecht onderhoud van de dijk is, onder andere door het gegraaf van de Amerikaanse rivierkreeft. Volgens Hoogheemraadschap van Rijnland is het 'zeer onwaarschijnlijk' dat de scheur is ontstaan door het gegraaf van deze exoot.

Melkveehouder Marcel van Leeuwen was maandagochtend rond 5.30 uur als eerste aanwezig bij de dijk tussen de Kerkweg en de Tempeldijk in Reeuwijk. 'Jagers die bij mij op het erf kwamen, meldden dat de polder onder water stond en het water uit de sloot was. Het gaat om een van de diepste polders van Nederland. Er liepen wat schapen en koeien. Die zijn naar hogere plekken gegaan.'


Nooddam van klei

Van Leeuwen belde met het Hoogheemraadschap van Rijnland met het verzoek om het gemaal gelijk aan zetten. 'Hiermee werd meteen het ingestroomde water op 30 hectare in de polder afgevoerd.' Volgens de melkveehouder kwam een loonwerker snel in actie. 'Met kiepers maakte hij van klei een nooddam. Toen stopte het water snel.'Medewerkers van het hoogheemraadschap zijn druk met het plaatsen van een damwand langs de dijk, laat een woordvoerder weten. Over de oorzaak kan het hoogheemraadschap nog niet veel uitspraken doen. 'We verhelpen allereerst het probleem. Nader onderzoek moet uitwijzen wat de oorzaak is geweest.' Uit verschillende studies blijkt dat veendijken gevoelig zijn voor droogte waardoor ze kunnen scheuren.


Bestuurder Jan van der Werf van LTO Noord-afdeling Bodegraven e.o. stelt dat de dijk slecht wordt onderhouden. 'De dijk is zo lek als een mandje. We hameren hier al jarenlang op bij het hoogheemraadschap. Tot dusverre is actie uitgebleven. Muskusratten maken gaten in de dijken. Hele kanten worden afgevreten. Ook de rivierkreeft brengt schade aan. Dat weten wij als veehouders dondersgoed. Maar het hoogheemraadschap doet er lacherig over, het gaat ervanuit dat vertrapping van het vee de dijk geen goed doet. De kennis hierover zit in het gebied, niet op het kantoor van het hoogheemraadschap in Leiden.'


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer