Kwaliteit vroege Flevolandse tarwe goed, maar geen topopbrengst

Akkerbouwer Jaap Vermeer in het Flevolandse Swifterbant dorste donderdag en vrijdag 10 hectare vroege wintertarwe van het ras Porthus.

Kwaliteit+vroege+Flevolandse+tarwe+goed%2C+maar+geen+topopbrengst
© Niels van der Boom

'Het kan weleens de eerste tarwe in Flevoland zijn die geoogst wordt', veronderstelt Vermeer. 'Het gewas kleurde vorige week al strogeel en dan weet je dat het niet lang meer duurt. Toen we gisteren begonnen met dorsen, was het vochtgehalte 15,6 tot 15,7 procent. Dat is droog genoeg.'

Vermeer teelt in een bouwplan met vooral aardappelpootgoed en uien zo'n 20 hectare wintertarwe. De 10 hectare Porthus teelt hij voor zaaizaadvermeerdering. Het is zijn eerste ervaring met dit ras. 'We kiezen bewust voor een vroeg ras om op tijd klaar te zijn voor de pootgoedoogst.'


Holle stand in de winter

Over het groeiseizoen zegt Vermeer dat de tarwe rond half oktober is gezaaid onder niet optimale omstandigheden vanwege de nattigheid. Na een holle stand in de winter was hij na het koude voorjaar toch niet ontevreden over de uitstoeling van het gewas. 'Zeker in de laatste periode is de tarwe vlot bijgetrokken en eigenlijk is de afrijping nu niet eens veel later dan vorig jaar.'

Naast Porthus heeft de akkerbouwer een ander perceel wintertarwe in het najaar ingezaaid met het ras Calgary. 'Dat is een later ras voor de afzet als maaltarwe. Dat is voorlopig nog niet voldoende afgerijpt om geoogst te worden.' Poldergraan in het Flevolandse Biddinghuizen is de afnemer van de tarwe van Vermeer.


Minder dan 10 ton

De mensen bij Poldergraan die de tarwe innemen, zijn volgens Vermeer tevreden over de kwaliteit. De opbrengst schat hij voorlopig op 9,5 ton per hectare. 'Maar dat is slechts op basis van mijn eigen eerste indruk. Aan de vrachten die we afvoeren, zie ik wel dat de opbrengst geen topper is. De 10 ton zullen we met dit vroege ras denk ik niet halen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer