CZAV+heeft+goede+ervaring+met+wintertarweras+Reform
Nieuws
© Han Reindsen

CZAV heeft goede ervaring met wintertarweras Reform

CZAV verwacht ook dit jaar dat zaaizaad van het wintertarweras Reform veelgevraagd gaat worden. De zuidelijke coöperatie baseert dit op de goede praktijkervaringen.

Het nieuwe wintergranenseizoen staat voor de deur. Daarom is CZAV druk met voorbereidingen voor de nieuwe oogst: het schonen en ontsmetten van de zaaigranen is alweer in volle gang.

Ook in 2020 hebben de proefvelden met wintertarwerassen van CZAV op diverse locaties in het zuidwesten van het land interessante rassencijfers opgeleverd. Door de rassen over meerdere jaren te beoordelen en de gegevens van de Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR) hiernaast te leggen, krijgen telers het beste beeld van de eigenschappen van de tarwerassen. Deze adviezen, proefresultaten en kennis heeft CZAV samengevat in de folder 'Rassenadvies Wintertarwe oogst 2021'.


Rassenkeuze

Gezien de goede praktijkervaringen met het ras Reform in het zuiden van het land verwacht CZAV dat ook dit jaar dit ras veelgevraagd gaat worden. 'Dit ras is tevens het kwaliteitsras. Daarnaast zijn Talent en Extase kwalitatief zeer goede rassen', meldt de coöperatie.

Het ras Residence is zeer geschikt voor inzaai van later vrijkomend (bieten)land. Wat betreft maaltarwe geeft Calgary uitstekende opbrengsten en een goede kwaliteit. In het hele vroege segment presteren de rassen Porthus en Chevignon zeer goed. Wanneer telers juist wat later willen oogsten, kunnen ze kiezen voor het ras Durand.

Kiezen akkerbouwers voor voertarwe, dan biedt CZAV ook diverse rassen. Kijkend naar opbrengstpotentie adviseert de coöperatie hier het ras Bennington, met zeer goede opbrengsten en verantwoorde resistenties. Het ras Henrik laat in dit segment al jaren een stabiele opbrengst zien.


Afzetmogelijkheden

Opvallend in de resultaten is dat er gemiddeld nauwelijks sprake meer is van een opbrengstverschil van maal- en baktarwe met voertarwe. Hiermee wordt de overweging van telers om te kiezen voor teelt van beter renderende kwaliteitstarwe een stuk eenvoudiger, constateert CZAV, die daarbij meerdere afzetmogelijkheden kan benutten.Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer