Tarwepercelen Friese akkerbouwer hadden mooie opbrengsten

Akkerbouwer Jelle Jukema uit Sexbierum haalde mooie opbrengsten op twee percelen voertarwe. Het perceel baktarwe dat hij zaaide, deed het goed tot de toepassing van de hulpstof Kantor. 'Waarschijnlijk was dat te agressief voor het gewas', denkt de teler.

Tarwepercelen+Friese+akkerbouwer+hadden+mooie+opbrengsten
© Bram Buruma

Jukema kon in oktober 2019 onder mooie omstandigheden de wintertarwe zaaien. Hij was tevreden over de opkomst en het gewas groeide goed. 'De winter was aan de natte kant. Toen volgde droogte. Echte vorst bleef uit', zegt hij.

'Toen de grond aan het eind van de winter droog genoeg was, reed ik de meststof KAS Zwavel uit, 450 kilo per hectare. Daarna paste ik 25 kuub digestaat toe met de sleepslang. Het beste is om dat zo vroeg mogelijk in het voorjaar te doen, want je weet nooit precies wanneer de stikstof daaruit beschikbaar komt. Digestaat bevat veel kalium en weinig fosfaat.'


Zavelgrond

De tarwe ontwikkelde goed op de zavelgrond. De akkerbouwer spoot twee keer tegen graanschimmelziektes; op 25 april met Elatus Era en op 25 mei met Ascra Xpro. Hij vermoedt dat de Kantor te agressief inwerkte op de baktarwe. Die stond na de behandeling niet egaal meer.

Met de vastetandcultivator en de zaaimachine op de trekker heb ik bladrammenas gezaaid van het ras Doublet

Jelle Jukema, akkerbouwer in Sexbierum

Dat deze tarwe 4 ton minder opbracht per hectare, komt waarschijnlijk door deze stof, die de indringing van middelen door de waslaag verbetert.


Zelf dorsen

In de week van 10 augustus dorste de akkerbouwer de tarwe zelf met zijn John Deere-combine onder mooie omstandigheden. 'Het vochtpercentage lag onder de 15 procent en het hectolitergewicht was 78. Ik verkoop het stro na de oogst. Daarna pas ik 5 ton compost en 5 ton geitenmest per hectare toe', legt hij uit.

'Met de vastetandcultivator en de zaaimachine op de trekker heb ik bladrammenas gezaaid van het ras Doublet. Die is cysteaaltjesresistent. Volgend jaar komen er aardappelen op deze grond.'


Jelle Jukema

Akkerbouwer in Sexbierum, Friesland. 37 hectare wintertarwe, rassen Reform (baktarwe), Benchmark (voertarwe). Opbrengsten: Benchmark 10,5 ton per hectare, Reform 6,5 ton per hectare. Verdere teelten zijn pootaardappelen en suikerbieten, verhuur tulpenland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer