Schouten: 'Geen actieve handhaving PAS-melders'

Provincies zullen niet actief handhaven tegen boeren die geen vergunning hadden doordat het Programma Aanpak Stikstof (PAS) ruim twee jaar geleden door de Raad van State ongeldig werd verklaard. Dat herhaalt landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer als antwoord op Kamervragen van BoerBurgerBeweging.

Schouten%3A+%27Geen+actieve+handhaving+PAS%2Dmelders%27
© Dirk Hol

De minister bevestigt hiermee het standpunt dat enkele provincies naar buiten brachten na het verzoek van Mobilisation for the Environment (MOB) om te gaan handhaven.

MOB en Vereniging Leefmilieu hebben honderden nieuwe handhavingsprocedures aangekondigd tegen PAS-melders. Zij hebben de eerste vijftig handhavingsverzoeken in provincie Gelderland ingediend. Gedeputeerde Peter Drenth (CDA) gaf tijdens de boerenprotestdag op 7 juli nog aan dat dit niet gaat gebeuren, omdat het traject van legalisatie van PAS-melders in gang is gezet.

Schouten verwijst naar de uitspraak van de rechtbank Den Haag op 18 juni waarin een verzoek van MOB om handhavend op te treden tegen PAS-melders is afgewezen. Handhaving is volgens deze rechtbank 'onevenredig'.

Het legaliseren van PAS-melders neemt wel tijd in beslag. Op dit moment is nog maar één PAS-melding, in Overijssel, via intern salderen gelegaliseerd. In totaal gaat het om enkele duizenden bedrijven die door middel van vrijgekomen stikstofruimte moeten worden gelegaliseerd.

Problemen

Schouten erkent dat het niet hebben van een rechtmatige vergunning tot problemen kan leiden. 'Daarom heb ik direct na de PAS-uitspraak aangegeven er alles aan te doen om de PAS-meldingen zo spoedig mogelijk en waar nodig van een vergunning te voorzien. Tegelijkertijd heb ik aangegeven dat er geen actieve handhaving plaats zal vinden door de bevoegde gezaghebbenden. Ik heb er vertrouwen in dat het voortbestaan van de familiebedrijven niet in het geding is.'

Volgens de landbouwminister is legalisering van PAS-melders nooit op de lange baan geschoven. 'Door de complexiteit van de opgave is enige tijd noodzakelijk om de legalisering op een verantwoorde manier te kunnen aanpakken. De landbouwsector heeft inderdaad aangegeven de betreffende situaties graag snel gelegaliseerd te hebben. Daar hebben we dezelfde ambitie.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 14°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer