Advocaat: 'Gevolgen uitspraak vergunning lelieveld verstrekkend'

De uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland over de vergunningsplicht van een lelieteler kan verstrekkende gevolgen hebben voor de land- en tuinbouwsector. 'Straks heb je nog een natuurvergunning nodig om ergens een hectare mais te telen', zegt advocaat Paul Bodden die is gespecialiseerd in agrarisch recht.

Advocaat%3A+%27Gevolgen+uitspraak+vergunning+lelieveld+verstrekkend%27
© ANP Persbureau

Bodden reageert op de uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland in Groningen die bepaalde dat een natuurvergunning vereist is voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen en grondwater in de buurt van een beschermd natuurgebied.


De zaak draaide om het bedrijf van een lelieteler die zijn bedrijf wil uitbreiden naar 100 hectare. De percelen liggen dichtbij het Holtingerveld, een Natura 2000-gebied. De provincie Drenthe wilde toestemming geven, waarop Milieudefensie naar de rechter stapte. Volgens de lokale afdeling van de milieuorganisatie zou de lelieteelt door de toepassing van drainage en gewasbeschermingsmiddelen nadelig kunnen uitpakken voor het natuurgebied.

'Deze uitspraak doet denken aan de discussie over de PAS-melders. Daarbij dacht in het verleden ook niemand aan een natuurvergunning. Dat is sinds de stikstofuitspraak van de Raad van State in 2019 wel veranderd', zegt Bodden.


Invloed op natuur

Volgens de advocaat doet de grootte van het lelieperceel niet ter zake. 'Het gaat om de vraag of die teelt van significante invloed is op het Natura 2000-gebied.' Die vraag zal volgens Bodden uiteindelijk door de Raad van State moeten worden beantwoord. Daar liggen ook al enkele door de provincie Limburg afgegeven vergunningen voor weiden en bemesten ter beoordeling. Ook deze werden aangevochten.

Bodden ziet voor de provincie Drenthe nog mogelijkheden om de zaak in haar voordeel te beslechten. 'Met een betere motivering kan misschien worden aangetoond dat op voorhand geen vergunning nodig is. Zo zakt de grondwaterstand in het gebied maar 0,02 meter, lees ik in de stukken. Ik kan mij voorstellen dat dit inderdaad geen invloed heeft op het Natura 2000-gebied.'


Tweede keer

Het is al de tweede keer in korte tijd dat de Groningse rechter een vergunning van een boer terzijde legt. In maart oordeelde deze dat een natuurvergunning voor een uitbreiding van een Friese melkveehouderij ten onrechte was verlengd.

'Ik verwacht dat dergelijke vergunningen vaker zullen worden aangevochten op basis van de habitatrichtlijnen. Dat is het gevolg van de PAS-uitspraak van twee jaar geleden. De Raad van State zal daar de knoop over moeten doorhakken', zegt Bodden.


Verstrekkende gevolgen

Volgens de jurist kunnen de recente uitspraken verstrekkende gevolgen hebben. 'Het is zelfs niet ondenkbaar dat je een natuurvergunning nodig hebt om ergens een hectare mais te mogen telen.' LTO Nederland reageerde eerder deze week al bezorgd over de uitspraak van de rechter.


De belangenorganisatie spreekt van een 'juridische fuik' en is bang dat 'bij het minste of geringste' een vergunning moet worden aangevraagd, waar doorgaans vergaande onderzoeken' aan vooraf moeten gaan. De uitspraak in deze casus heeft potentieel vergaande gevolgen voor de hele economie, stelt LTO.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    17° / 8°
    20 %
  • Donderdag
    12° / 7°
    20 %
  • Vrijdag
    12° / 9°
    70 %
Meer weer