Overijssel legaliseert eerste PAS-melder

Provincie Overijssel heeft voor het eerst de PAS-melding van een ondernemer gelegaliseerd. Daarmee heeft de ondernemer in kwestie als eerste in Nederland duidelijkheid over of hij wel of niet vergunningplichtig is.

Overijssel+legaliseert+eerste+PAS%2Dmelder
© Niek Stam

SInds de PAS-uitspraak van de Raad van State op 29 mei 2019 zaten veel bedrijven, waarvan een groot deel agrarische, buiten hun schuld ineens zonder vergunning. In Overijssel gaat het om ongeveer 400 bedrijven.

PAS-melders konden tot 30 april 2021 de benodigde gegevens aanleveren bij de RVO. Met de ingediende gegevens gaat het bevoegd gezag controleren of de melding voldoet aan de gestelde voorwaarden. Het gaat om ondernemers met, al dan niet inmiddels gerealiseerde, plannen zoals de bouw van een nieuwe stal die weinig extra neerslag van stikstof op kwetsbare natuur opleveren. Onder het PAS hoefden ze daarvan alleen een melding te doen. Sinds de Raad van State-uitspraak is echter een natuurvergunning vereist.


Complex proces dat tijd kost

Onlangs kregen de PAS-melders een brief van de provincie en minister Schouten. Daarin stond de toezegging van de minister dat zij een proces gaat opstarten om de meldingen legaal te houden. Dat proces is complex en neemt tijd in beslag. In dit proces heeft Overijssel nu landelijk aan de allereerste PAS-melder duidelijkheid gegeven.

Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher (SGP): 'Ik ben blij dat we ondernemers die ter goeder trouw hebben gehandeld nu kunnen helpen en onzekerheid kunnen wegnemen. Veel ondernemers wachten al twee jaar op duidelijkheid over of ze nu wel of niet legaal hun bedrijfsactiviteiten kunnen uitvoeren.

'Dit geeft grote druk op de ondernemersgezinnen, omdat dit onzekerheden oplevert met betrekking tot bijvoorbeeld financiering, bedrijfsoverdracht en handhavingsverzoeken. Aan deze onzekerheid willen de minister van LNV en de provincies een einde maken. Dit moet wel op een zorgvuldige manier gebeuren. We hebben daarin nu de eerste stap gezet.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer