Schouten maakt einde aan ongelijke berekening stikstofneerslag

Er komt een eenduidige manier om de stikstofneerslag in kaart te brengen die wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld woningen, wegen, boerenbedrijven en industrie. Voor alle emissiebronnen gaat gelden dat de neerslag tot een afstand van 25 kilometer gecompenseerd moet worden om een natuurvergunning te kunnen krijgen, meldt landbouw- en natuurminister Carola Schouten vrijdag.

Schouten+maakt+einde+aan+ongelijke+berekening+stikstofneerslag
© Drik Hol

Nu geldt voor het wegverkeer nog een afstandsgrens van 5 kilometer. Stikstofneerslag verder weg daarbij hoeft niet te worden gecompenseerd. Voor andere uitstoters geldt geen grens. Zij moeten in hun plannen soms rekening houden met de stikstofbelasting in natuurgebieden in heel andere delen van het land.

Met name boeren klagen vaak dat deze ongelijke behandeling oneerlijk is. Zij kregen daar vorig jaar deels gelijk in van een commissie onder leiding van hoogleraar Leen Hordijk, die kritisch keek naar de manier waarop de uitstoot en neerslag van stikstof uit verschillende bronnen in kaart wordt gebracht. De commissie wees ook op de onzekerheid van het rekenmodel over zulke grote afstanden.


Door deze aanpassing moeten wegprojecten straks aan strengere normen voldoen. Voor bijvoorbeeld boeren en tuinders betekent het besluit een kleine versoepeling, hoewel volgens het ministerie het overgrote deel van de uitstoot binnen een straal van 25 kilometer neerslaat. Om te voorkomen dat de natuur er per saldo toch onder gaat lijden, komt het kabinet nog met extra maatregelen om de uitstoot van stikstof bij de bron aan te pakken.


Uitwerken scenario's

Schouten gaat deze zomer onderzoeken welke opties op tafel liggen om de stikstofuitstoot te verminderen. Dit is nodig omdat de stikstofuitstoot naar beneden moet om de natuur goed te beschermen, maar de woningbouw niet stil kan komen te liggen. De stikstofaanpak is in principe aan een volgend kabinet, maar de crisis is 'zo urgent' dat de demissionaire minister alvast scenario's gaat uitwerken.

Haar voornemen om plannen voor te bereiden is vrijdag besproken in de ministerraad. Het komt naar aanleiding van een reeks rapporten, waaronder die van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), haar eigen ambtenaren en 'vanuit de sectoren zelf', zegt Schouten.

De bewindsvrouw heeft de ministerraad 'meegedeeld dat ik deze zomer ga nadenken op basis van wat er ligt aan rapporten om te zien wat de opties zijn, stappen die we moeten zetten om verder te komen in deze discussie'.


Volgend kabinet

Voor de uitbraak van het coronavirus was de stikstofcrisis het grootste hoofdpijndossier van het kabinet dat inmiddels demissionair is. Of de scenario's vooral handig zijn voor het volgende kabinet, of dat Schouten er zelf na de zomer mee aan de slag moet, kan ze nog niet zeggen. 'Ik weet wel dat wij moeten zorgen dat alles klaar is.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer