'En nu terug naar de onderhandelingstafels'

Deze week gingen boeren op tal van plekken demonstreren. Zij uitten hun bezorgdheid over mogelijk nieuw stikstofbeleid en de toekomst van de land- en tuinbouw. De acties verliepen gemoedelijk en dat is een goede zaak. Ze kunnen emoties de ruimte geven. Behalve dat vraag ik me af wat het verder oplevert.

%27En+nu+terug+naar+de+onderhandelingstafels%27
© Dirk Hol

Daags voor de actiedag peilde de redactie van Nieuwe Oogst het animo onder boeren en tuinders verspreid over het hele land (zowel leden als niet-leden van LTO). Binnen een halve dag hadden we al voldoende reacties om ons onderzoek representatief te kunnen noemen. Het laat zien hoe het onderwerp leeft. Bij 1.664 respondenten hebben we de peiling gesloten, dat was dinsdag om 17 uur. 24 procent gaf aan van plan te zijn mee te doen aan de acties. Een fors aantal.

Veel van hen zien demonstreren als enige uitweg, anderen lieten weten dat vooral jongeren niet te houden zijn en het mooi vinden om de weg op te gaan. De sociale druk speelt eveneens een rol. Dit geldt ook voor toeleverende bedrijven en loonwerkers. Doe je niet mee, dan ben je tegen ons.

76 procent van de respondenten zei niet mee te doen aan de acties. Zij zien demonstreren niet als de manier om problemen op te lossen, hebben het te druk met het eigen bedrijf of hebben besloten te stoppen. Veel van hen gaven aan liever de problemen op te lossen via de bestuurstafels.

Het vraagstuk is te complex om zo beleid af te dwingen

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Demonstreren is een middel om jezelf te laten zien en onderwerpen te agenderen. Het vraagstuk over stikstof is echter te complex om op deze manier beleid af te dwingen. Dat geldt ook voor de andere ingewikkelde uitdagingen waar de land- en tuinbouw voor staat. Denk aan klimaat, water en verdienvermogen.

Dat betekent dus dat we kunnen demonstreren wat we willen, maar we moeten uiteindelijk toch terug naar de onderhandelingstafels om daar de complexe vraagstukken in gezamenlijkheid op te lossen. Dat vraagt om vertrouwen en mandaat.

En ondertussen het hoofd koel houden. Want zolang er geen duidelijk overheidsbeleid is, zullen de rapporten en adviezen blijven komen.


• Bekijk alle video's en artikelen over de boerenprotesten op nieuweoogst.nl/boerenprotest

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer