VVD, CDA, D66, GroenLinks en PvdA vormen nieuw Brabants bestuur

Vijf partijen gaan in Noord-Brabant samen een nieuwe coalitie aan en vormen daarmee een nieuw bestuur. VVD, CDA, D66, GroenLinks en PvdA kunnen volgens de formateurs Karla Peijs en Lambert Verheijen samen verder als nieuwe coalitie. Dat maakte de provincie vrijdag bekend.

VVD%2C+CDA%2C+D66%2C+GroenLinks+en+PvdA+vormen+nieuw+Brabants+bestuur
© Olaf Smit

Er lag al een bestuursakkoord nog uit de periode voordat Provinciale Staten in mei in een bestuurlijke crisis verzeild raakten, maar dat akkoord is nu verder aangevuld. Maandag maken de partijen nadere details bekend.

Eerder adviseerden Peijs en Verheijen – toen nog informateur – de Staten al om tot een coalitie met de vijf partijen te komen. Ze constateerden toen dat 'VVD, CDA, D66, GroenLinks en PvdA' het het meest eens met elkaar zijn over de rol van de provincie in het publieke domein en de grote transities die spelen'. Het ziet er naar uit dat de vijf elkaar nu definitief gevonden hebben om de komende anderhalf jaar bestuurlijk te overbruggen na de val van het vorige college van Gedeputeerde Staten.


Opties onderzoeken

Oud-minister Peijs en oud-gedeputeerde Verheijen van Noord-Brabant werden 11 juni na een chaotisch verlopen Statenvergadering aangesteld om drie opties te onderzoeken. Die opties waren VVD, CDA en PvdA in combinatie met twee van de volgende drie partijen: GroenLinks, SP en D66. Uiteindelijk viel de SP af.


VVD, CDA en Lokaal Brabant zegden in mei het vertrouwen op in de samenwerking met Forum voor Democratie en een deel van Groep Rutjens. Hierdoor was er geen meerderheid meer voor de coalitie in Provinciale Staten en werden verkenners op pad gestuurd om de mogelijkheden te onderzoeken voor een nieuw provinciebestuur.

De gesprekken tussen de vijf partijen over het nieuwe akkoord gingen onder meer over landbouw en stikstof, energietransitie, erfgoed, cultuur, sport en leefbaarheid. Provinciale Staten bespreken de aanvulling op het bestuursakkoord op vrijdag 16 juli.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer