Machineveiligheid speerpunt Veilig op 1-week

Ernstige ongelukken in de agrarische en groene sector ontstaan vaak tijdens het bedienen of schoonmaken van machines en bij het verhelpen van storingen, meldt arbodienst Stigas. Reden om machineveiligheid tot centraal thema van de Veilig op 1-week te bestempelen, onderstreept platform Zero Accidents.

Machineveiligheid+speerpunt+Veilig+op+1%2Dweek
© ANP

Dit jaar zijn er tot nu toe zes ongelukken met zeven dodelijke slachtoffers te betreuren in de land- en tuinbouw en groene sector. Dat waren er in 2019 acht en 2018 zelfs veertien. De meeste ongelukken gebeuren met machines. Veel en onnodig leed, vinden de initiatiefnemers van platform Zero Accidents.

Dat platform organiseert daarom van 14 tot en met 18 september voor de tweede keer de Veilig op 1-week. Daarin is speciale aandacht voor het veilig werken met machines. 57 procent van de dodelijke ongelukken gebeurde de afgelopen tien jaar namelijk op of in de buurt van een machine. In totaal ging het om 82 dodelijke ongelukken.

'Dat zijn er gemiddeld acht per jaar', laat Stigas weten. Bij de zeven dodelijke slachtoffers dit jaar ging het drie keer om een ongeluk met een, soms rijdende, machine. Vaak overigens tijdens het bedienen, verhelpen van storingen en verstoppingen en het schoonmaken, blijkt uit cijfers.

Als er ook maar iets met een machine aan de hand is, ga je er niet mee werken

Jeroen Brandenburg, Stigas-werknemersvoorzitter namens FNV

Bewegende delen

Stigas ziet dat bij ernstige ongelukken veelal trekkers, heftrucks, rooimachines, graafmachines, verreikers en shovels zijn betrokken. 'Regelmatig met de beweegbare delen: de afscherming, de noodstop of de beveiliging tegen ongewenst opstarten ontbreekt. Of de machine is in slechte conditie.'


In de meeste gevallen wordt iemand geplet, bekneld of overreden. Bij niet-dodelijke ongelukken verliezen mensen vaak een arm of been. De boodschap van Wim van den Boomen, namens LTO Nederland werkgeversvoorzitter van Stigas, laat niets te raden over. 'Veilig werken met machines begint echt met bewustwording. En alert zijn op hoe vaak je 'even snel' iets net niet helemaal veilig doet.'


Veilige werkplek

Elk ongeluk is er een te veel, onderstreept Van den Boomen. 'En vergeet het leed niet dat het met zich meebrengt. Zolang er nog dingen misgaan, blijven wij ons onverminderd inspannen voor een veilige werkplek.'

Jeroen Brandenburg, namens FNV werknemersvoorzitter van Stigas reageert nog steviger. 'Als er ook maar iets met een machine aan de hand is, ga je er niet mee werken. Daar kan en mag geen discussie meer over zijn.'


Drastische daling mogelijk

Check daarom voordat het werk begint altijd eerst de veiligheid van de machines, duidt Stigas. Om ondernemers en medewerkers hierbij te helpen, heeft de dienst onder meer posters gemaakt die ondernemers in hun werkruimten kunnen ophangen.

'Als iedereen in de sector zich daar vanaf nu aan houdt, is het aantal ongevallen met machines volgend jaar drastisch gedaald. Zo ingewikkeld is het namelijk niet. Het is een kwestie van gewoon doen', vindt Brandenburg.


Zelf sleutelen aan spul

De deelnemers aan het platform organiseren in de actieweek meerdere activiteiten, zoals een webinar over de risico's van machines die je zelf bouwt of verbouwt. Ook zijn er speciale toolboxen en workshops over machineveiligheid en er wordt aandacht gevraagd voor het Meldpunt onveilig werk.

De agrarische en groene sector staan op nummer drie als het gaat om ernstige ongelukken op het werk, meldt Stigas. Reden om de actieweek serieus op te pakken, vindt arbodienst. Alle activiteiten zijn vermeld op de actiepagina van de veilig op 1-week 2020.

In platform Zero Accidents werken LTO Nederland, Cumela Nederland, branchevereniging VHG, FNV, CNV vakmensen, VBNE, AVIH, Fedecom, Nevedi, ForFarmers, Agrifirm, Nijhof-Wassink, ZuivelNL, RIVM, Inspectie SZW en Stigas samen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer