Kwart boeren en tuinders kent risico's niet

Een kwart van de boeren en tuinders beschikt niet over een Risico-inventarisatie en -Evaluatie (RI&E). Zo'n inventarisatie is een wettelijke verplichting. Werkgevers, werknemers en het ministerie van SZW houden van 21 tot 25 september de week van de Risico-inventarisatie & Evaluatie (RI&E).

Kwart+boeren+en+tuinders+kent+risico%27s+niet
© John Oud

Wim van den Boomen, LTO-portefeuillehouder Goed Werkgeverschap en Economisch Beleid, kent het misverstand: je hebt geen personeel in dienst en dus hoef je ook niet te beschikken over een RI&E. 'Maar dat geldt alleen als je als boer of tuinder het bedrijf echt helemaal alleen doet. Zodra er een loonwerker, stagiair of seizoenswerker over de vloer komt, ben je verplicht tot een RI&E.'

Met de aanstaande campagne wordt aandacht gevraagd voor de RI&E. Niet meer dan 52 procent van alle ondernemers in Nederland heeft deze, volgens cijfers van TNO. De agrarische sector steekt hier met gemiddeld 75 procent gunstig bij af.


Scherpere handhaving

SZW heeft aangekondigd scherper te handhaven. Boetes kunnen variëren van 450 euro voor bedrijven met minder dan vijf werknemers, tot maximaal 4.500 euro.

In de agrarische sector vielen de afgelopen tien jaar 144 doden te betreuren. In 57 procent van de gevallen gebeurde dat op of in de buurt van een machine. Van den Boomen denkt niet dat die cijfers plots zullen verbeteren wanneer iedere agrarische onderneming over een RI&E beschikt. 'Maar alles helpt. Een RI&E dwingt je om risicovolle situaties op papier te zetten. Alleen dat al leidt tot meer bewustwording en daarmee tot minder ongevallen.'

Boeren en tuinders die zijn aangesloten bij het samenwerkingsverband Colland kunnen via Stigas zelf een RI&E opstellen of actualiseren. Ook ondernemers zonder vast personeel kunnen zich hiervoor wenden tot Stigas. Dat kost minimaal 51 euro per jaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer