Derk Boswijk: 'Duidelijkheid is beter dan doormodderen'

Tweede Kamerlid Derk Boswijk (CDA) heeft een bewogen week achter de rug. Dinsdag presenteerde hij de nieuwe landbouwvisie van het CDA en woensdag werd hij uitgejoeld op het Malieveld. Toch blikt hij met een goed gevoel terug. 'Het was niet leuk, maar wel noodzakelijk om te doen.'

Derk+Boswijk%3A+%27Duidelijkheid+is+beter+dan+doormodderen%27
© ANP

Boswijk (32) is nog maar drie maanden Kamerlid voor het CDA, heeft meer dan honderd werkbezoeken afgelegd bij boeren en tuinders en heeft samen met het Wetenschappelijk Instituut van het CDA een landbouwvisie neergelegd. Die overhandigde hij dinsdag in de melkput van het melkveebedrijf van NAJK-bestuurder Marije Klever aan haar en NAJK-voorzitter Roy Meijer.

Als het aan Boswijk ligt gaan er duidelijke keuzes worden gemaakt voor klimaat- en milieubeleid. 'Duidelijkheid is beter dan doormodderen.' Zo wil het CDA tot 2030 de stikstofuitstoot halveren en moet natuur worden hersteld.


Tekst gaat verder onder video.

Boswijk: 'Alleen onze boodschap over hoe dat moet gebeuren is een heel andere dan die van andere partijen. Wij willen dat mét de boeren doen. Wij zien boeren niet als een probleem, maar juist als de oplossing. We zullen ze nog heel hard nodig hebben om de doelen te kunnen realiseren.'

Tot nu toe ziet links de boer vooral als probleem van alles

Derk Boswijk, Tweede Kamerlid van CDA

Veel krantenkoppen gingen deze week over het feit dat het CDA niet langer tegen inkrimping van de veestapel is. 'Daar baal ik wel van, ik heb me behoorlijk geërgerd. Ik hou zelf helemaal niet van oneliners, zoals over halvering van de veestapel', reageert Boswijk.


Het gaat volgens de CDA'er om het doel. 'En dat is toekomstperspectief geven aan boeren. Het kan betekenen, en dat is volgens mij waarschijnlijk, dat we straks minder vee in Nederland hebben. Maar dat is geen doel. Het gaat mij erom dat boeren straks een goede boterham kunnen verdienen met hun bedrijf. Daar willen wij voor gaan.'


De helft weg

Het CDA kijkt naar hoe boeren kunnen worden behouden voor Nederland, geeft het kersverse Kamerlid aan. 'Als we niks doen dan is over tien tot vijftien jaar de helft van de boeren weg. Daarom is er duidelijkheid nodig, perspectief voor boeren. Zodat iedereen weet waar we naartoe gaan.'

Volgens Boswijk zitten we op een kantelpunt. 'De politiek gaat beslissen over wat de rol van de boer gaat worden in de toekomst van Nederland. Onze positie is duidelijk: wij zien een grote rol weggelegd voor boeren in Nederland.'

Verwijten dat het CDA eraan meewerkt om van Nederland een 'stadstaat' te maken, wijst hij van de hand. 'Er is een enorme woningbouwopgave, maar daar is slechts een procent van de oppervlakte in Nederland voor nodig. Wij pleitten er juist voor om grond te behouden voor de agrarische sector. Die grond is hard nodig voor de natuur- en milieudoelen en extensivering.'


Net als in het stikstofvoorstel 'Een duurzaam evenwicht' van onder meer LTO Nederland en Bouwend Nederland gaat het CDA uit van een jaarlijkse investering in de sector van tussen de 1,5 miljard en 2 miljard euro. Ook het advies 'Naar een ontspannen Nederland' van hoogleraar Jan Willem Erisman van Universiteit Leiden en Berno Strootman van Strootman Landschapsarchitecten gaat van zo'n bedrag uit.

Het CDA verwacht dat een dergelijke investering niet alleen de agrarische sector ten goede komt, maar ook bodem, natuur en landschap. Uitgangspunt van de veranderingen zijn drie ontwikkelingen: een beweging van regelzucht naar ademruimte, van marktwaarde naar maatschappelijke waarde en van bodemuitputting naar bodemgezondheid.


Houdgreep

Boswijk erkent dat, om een goed gesprek te kunnen hebben over de toekomst van de landbouw, de doelen voor het stikstofbeleid en klimaatbeleid wel moeten worden gedeeld. 'Ik vraag mij af: wie houdt nou wie in de houdgreep? Aan de ene kant heb je mensen die de veestapel willen halveren en aan de andere kant mensen die willen dat Nederland de tweede landbouwexporteur van de wereld moet blijven.'


Tekst gaat verder onder tweet.

Het is volgens de politicus niet zozeer conservatisme dat een oplossing in de weg staat, maar vooral populisme. 'Dat geldt trouwens ook op andere dossiers in de politiek. Met goedkope oneliners zonder visie komen we er niet.'


Links is positief

Vooral vanuit de linkerzijde van het politieke spectrum werd positief gereageerd op de CDA-visie. 'Goed nieuws en dapper ook van nieuwkomer Derk Boswijk', twitterde Laura Bromet van GroenLinks. 'Maakt samenwerken voor mij met het CDA stukken makkelijker.'

Is deze visie bedoeld als opening richting PvdA en GroenLinks om samen te kunnen werken in een nieuw kabinet? 'Nee', zegt Boswijk. 'Als er geen formatie was geweest, had ik het stuk ook geschreven. Als ze onze visie volledig overnemen, is dat natuurlijk prima. Maar tot nu toe ziet links de boer vooral als probleem van alles. Dat is een totaal verkeerde benadering.'


CDA: kijk niet alleen naar marktwaarde agrarische sector

Het CDA vindt dat er niet alleen naar de directe toegevoegde marktwaarde van de agrarische sector voor de economie moet worden gekeken, maar ook naar indirecte maatschappelijke positieve en negatieve effecten. Zo heeft de agrarische sector een waarde voor het behoud van cultuurlandschap, zo staat in de landbouwvisie 'Perspectief voor boeren'. Andere positieve zaken waar de landbouw aan bijdraagt, zijn voedselzekerheid en het opwekken van duurzame energie. Negatieve kanten zijn volgens het CDA verlies van bodemkwaliteit, biodiversiteit en uitstoot van emissies. De christendemocraten willen dat het beleid zo wordt ingevuld dat de maatschappelijke toegevoegde waarde zo groot mogelijk wordt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  15 %
Meer weer