De Plattelandsbeweging gaat voor vitaal Overijssels buitengebied

Landschap Overijssel, Natuur en Milieu Overijssel, Het Oversticht en Stichting Stimuland hebben zich verenigd in De Plattelandsbeweging. De organisaties zeggen elkaar gevonden te hebben in 'een gemeenschappelijke visie op een duurzame en toekomstbestendige ontwikkeling'.

De+Plattelandsbeweging+gaat+voor+vitaal+Overijssels+buitengebied
© Nieuwe Oogst

Het kwartet vindt dat hiervoor een nieuwe aanpak nodig is om twee redenen. Enerzijds wordt een vitaal platteland beschouwd als belangrijk voor grote maatschappelijke opgaven, waaronder de energie- en landbouwtransitie en klimaatadaptatie. Daarnaast staat de leefbaarheid onder druk. 'Dat is zonde. Juist de betrokkenheid en gemeenschapszin op het platteland zorgen ervoor dat mensen in beweging komen en samen de schouders eronder zetten', stellen de partijen.

Alles bij elkaar maakt dat volgens De Plattelandsbeweging dat er een vitaal platteland moet zijn. 'Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want er zijn verschillende ideeën over de waarde van het platteland. Inwoners van dorpen en buurten hebben bijvoorbeeld zorgen over de leefbaarheid.'


Bedrijfsperspectief

Boeren en andere ondernemers zoeken daarnaast perspectief voor hun bedrijven, geven de deelnemende partijen aan. 'Tegelijkertijd heeft de overheid oplossingen nodig voor milieuvraagstukken en de klimaat- en stikstofcrisis. Intussen azen projectontwikkelaars en investeerders op grond voor woningen of zonneakkers.'

De beoogde verandering moet van onderaf komen. 'We geloven niet in simpele deeloplossingen of beleidsprogramma's met van bovenaf opgelegde doelstellingen. Het enige dat werkt, is een aanpak waar mensen zelf de schouders eronder willen zetten.' Daarbij moeten er nieuwe verdienmodellen komen, waarbij het niet alleen om geld draait. 'Wij gaan uit van vier waarden: financiële, sociale en natuurlijke waarde en inspiratie.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer