Adviescommissie: 'Zuid-Holland moet verder kijken dan usual suspects'

Provincie Zuid-Holland moet bij de uitvoering van programma Vitale Landbouw verder kijken dan de 'usual suspects'. Dat stelt de Provinciale Adviescommissie Leefomgevingskwaliteit.

Adviescommissie%3A+%27Zuid%2DHolland+moet+verder+kijken+dan+usual+suspects%27
© Dirk Hol

De aandacht moet niet alleen zijn gericht op de gebieden waar al beweging is, zoals de Nieuwkoopse Plassen en de Krimpenerwaard. De focus moet ook liggen op gebieden dichterbij de steden. 'Gebieden als de Zuidplas zijn broedkamers voor nieuwe initiatieven', zegt Krijn Poppe, lid van de Provinciale Adviescommissie Leefomgevingskwaliteit (PAL). Die commissie nam de landbouwplannen van de provincie onder de loep.

Hij gaf woensdag een samenvatting van zijn advies tijdens een commissievergadering van Provinciale Staten. 'Het is heel verleidelijk om eerst aan te sluiten bij de plekken waar al beweging is. Het is echter van belang om een integrale gebiedsgerichte benadering te hanteren en niet op dossier', benadrukt de landbouweconoom. Op die manier kan er voor boeren de gewenste duidelijkheid komen voor de lange termijn.

Poppe noemt het budget van 750.000 euro dat de provincie heeft voor het uitvoeringsprogramma 'wel heel beperkt'. 'De rest moet dus uit andere potjes komen. Dat vraagt om creativiteit.' Behalve geld ophalen bij het Rijk zou de provincie volgens hem ook kunnen denken aan het generen van eigen middelen door het opwaarderen van grond, CO2-rechten in veenweidegebied en extern salderen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer