Siertelers zorgen voor levendige handel in onroerend goed

Vooral siertelers zijn op dit moment bereid om investeringen te doen in onroerend goed. Glasgroentetelers nemen meer een afwachtende houding aan.

Siertelers+zorgen+voor+levendige+handel+in+onroerend+goed
© Thierry Schut

Dit constateert Vellekoop Makelaardij-Onteigeningszaken in het Zuid-Hollandse Bleiswijk in een bericht op de eigen website over de handel in onroerend goed in de eerste helft van 2021. De makelaar stelt in de eerste helft van 2021 betrokken te zijn geweest bij enkele vlotte transacties in heel Nederland met dank aan vooral siertelers, die gestimuleerd zijn door de goede financiële resultaten in hun sector.

Vellekoop noemt het opmerkelijk dat vooral op het oog minder courante bedrijven, kleiner dan 3 hectare en met opstanden van meer dan twintig jaar oud, tegen flinke hogere prijzen worden bemiddeld. Blijkbaar geeft de grondpositie onder deze bedrijven voldoende vertrouwen voor de waardevastheid van de investering, veronderstelt de makelaar.


Specifiek koperspubliek

Bij moderne, grotere bedrijven is het koperspubliek een stuk kleiner en meer specifiek, schrijft Vellekoop. Maar ook voor deze objecten geldt dat de markt prijshoudend is tot licht stijgend. Verder spelen bij de aankoopbeslissing de duurzaamheidsaspecten een steeds belangrijkere rol.

Over het algemeen merkt Vellekoop in glasgroenten meer terughoudendheid als het gaat om investeringen in onroerend goed. Wel ziet de makelaar in deze sector geleidelijk een trek vanuit de oude glastuinbouwcentra naar relatief nieuwe teeltgebieden in Noord-Holland, Zeeland, Flevoland en Noord-Limburg. Daar is meer mogelijkheid voor schaalvergroting.


Niet veel nieuwbouw

Opvallend is het volgens Vellekoop dat er naar verhouding niet veel nieuwbouw plaatsvindt. Belangrijke redenen dat bedrijfsuitbreiding meer wordt gezocht in aankoop van bestaande bedrijven, zijn de lange vergunningstrajecten, de stijgende nieuwbouwprijzen en de eventuele voordelen van overname van bestaande personeelsbestanden en aansluiting op bestaande afzetkanalen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer