Perspectief bepalend bij verkoop varkensbedrijf

Dertig varkensbedrijven staan er nu maar te koop volgens makelaarscoöperatie NVM. Voor een goed verkoopbaar bedrijf is het nodig dat het toekomstklaar is en ontwikkelkansen heeft. En de prijs mag niet te hoog zijn.

Perspectief+bepalend+bij+verkoop+varkensbedrijf
© Twan Wiermans

Het krappe aanbod te koop staande varkensbedrijven is duidelijk beïnvloed door de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (Srv). 'Daar hebben zich ook heel mooie bedrijven voor aangemeld', zegt voorzitter Ard Klijsen van de NVM-vakgroep Agrarisch & Landelijk. 'Van de dertig te koop staande bedrijven zal een deel worden verkocht voor herontwikkeling van die bedrijven', verwacht Klijsen.

Wil een varkensbedrijf goed verkoopbaar zijn dan mag er niets aan mankeren. Dat betekent volgens Klijsen liefst geen asbest aanwezig, een ruim bouwvlak en een ruime natuurbeschermingswetvergunning met uitbreidingsmogelijkheden.


Tiptop in orde

'Het bedrijf moet behoorlijk tiptop in orde zijn', vult makelaar en taxateur Maarten van der Vleuten van Van den Berk & Kerkhof aan. 'Het moet voldoen aan de milieu- en dierenwelzijnseisen en voldoende omvang hebben. Dat wil zeggen minstens zo'n 800 zeugen of vanaf 3.000 tot 4.000 vleesvarkens. Belangrijk is ook of er uitbreidingsmogelijkheden zijn. Een bedrijf met 500 zeugen dat op slot zit, is lastig te verkopen aan een varkenshouder.'

Kopers van varkensbedrijven zijn doorgaans ondernemers die willen uitbreiden. 'Dus ze zoeken een vleesvarkensbedrijf met de juiste omvang erbij', zegt Van der Vleuten. 'Of ze kopen bijvoorbeeld een gesloten bedrijf dat ze dan moeten kunnen ombouwen naar helemaal vleesvarkens.'


Ondergrens

Marc Albers, adviseur vastgoed oost van DLV Advies, ziet eenzelfde ontwikkeling. 'Zeugenhouders willen gesloten worden en zoeken er een vleesvarkensbedrijf bij. Andersom komt minder vaak voor. Voor vleesvarkens is de ondergrens zo'n 2.500 plaatsen.'

'Fokzeugenbedrijven onder de 400 tot 500 zeugen zijn lastig te verkopen', vervolgt Albers. 'Belangrijkste is echter of het bedrijf alle vergunningen in orde heeft en er uitbreidingsmogelijkheden zijn. Ook speelt mee of het bedrijf in de routing van de huidige locatie ligt.'

Belangrijk is dat de vraagprijs voor het bedrijf niet te hoog is, vinden alle deskundigen. 'Voor een fokzeugenbedrijf is 2.000 euro per plaats all-in de bovengrens', stelt Van der Vleuten. 'Een bedrijf met 500 plaatsen is dan 1 miljoen euro waard. Zit het op slot dan kun je het beter herontwikkelen tot bijvoorbeeld een paardenhouderij of kiezen voor een ruimte-voor-ruimteregeling. Een mooie woning in het buitengebied brengt al snel 7 tot 8 ton op.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer