Russisch concern koopt strategisch belang in HAK

Investeringsmaatschappij NPM Capital heeft de intentie haar belang in groentefabrikant HAK te verkopen aan de Russische voedselproducent KDV Group. Beide partijen hebben daarvoor een voorlopige koopovereenkomst getekend, meldt HAK vandaag in een persbericht.

Russisch+concern+koopt+strategisch+belang+in+HAK
© HAK

KDV Group is een internationale foodproducent die van oorsprong gevestigd is in Rusland en actief in de hele voedselketen, van teelt, grondstoffenverwerking en productie tot en met verkoop en distributie van honderden merken. De producten van KDV zijn verkrijgbaar bij meer dan 250.000 verkooppunten in voornamelijk Oost-Europa, Rusland en China.

Het concern beschikt over eigen landbouwareaal, fabrieken en een uitgebreid distributienetwerk. De afgelopen 25 jaar is KDV groot geworden in voedingsproducten waaronder met name chocolade, biscuits en snacks. Op dit moment heeft het vestigingen in 13 landen en verkoopt het producten in 35 landen. Bij KDV werken ruim 20.000 mensen.


Focus op groei in Duitsland

Groentefabrikant HAK in Giessen krijgt straks met KDV een nieuwe strategische aandeelhouder aan boord en de mogelijkheid om internationaal verder te groeien. De eerste focus ligt op groei in Duitsland. Daar heeft HAK sinds 2017 een eigen organisatie heeft en daar jaar op jaar met dubbele cijfers groeit.

Voor oprichter Denis Shtengelov van KDV is de overname van HAK zijn entree op de West-Europese markt. ‘HAK is niet alleen ons startpunt in Europa, maar heeft ook een sterke missiegedreven strategie die aansluit bij de consument van morgen. Ze bedient nu al een thuismarkt van 100 miljoen consumenten, vooral in Noordwest-Europa. Samen met het management wil ik daar graag de eerste groeiversnelling realiseren.’


HAK blijft autonoom opereren

Timo Hoogeboom, CEO van HAK, zegt dat het uitgangspunt was dat de nieuwe aandeelhouder de plantaardige missie en strategie van HAK zou ondersteunen. ‘Uit de gesprekken die we met KDV hebben gehad wordt dat bevestigd en is duidelijk dat HAK autonoom blijft opereren.’

Het doel is volgens Hoogeboom om samen met KDV de internationale marktpositie van HAK te versterken met als missie om mensen te helpen meer groenten en peulvruchten te eten. ‘Na de zomer starten we met het uitwerken van onze gezamenlijke groeiplannen. Een ding is zeker, we zullen onze koers met groter verzet gaan inzetten.’


Geen financiële details

Financiële details van de transactie hebben NPM Capital en KDV niet bekend gemaakt. De beoogde overname is nog onder voorbehoud van het doorlopen van het adviestraject met de gemeenschappelijke Ondernemingsraad van HAK.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer