HAK Fresh opent vernieuwde fabriek

Groentefabrikant HAK heeft zijn productiefaciliteit van HAK Fresh in Den Bosch volledig vernieuwd en deze week officieel geopend.

HAK+Fresh+opent+vernieuwde+fabriek
© HAK

Vanuit de voormalige productielocatie van Peter van Halder, die in 2017 werd gekocht, wil de groentefabrikant grote foodserviceklanten als tankstations, bedrijfscatering en franchiseformules beleveren. Het gaat daarbij om groenten met toegevoegde waarde die zijn gegrild, geroosterd, geblancheerd of gemarineerd. Met deze producten bedient HAK vooral de jongere consument die op andere en meerdere momenten van de dag dan tijdens de traditionele drie maaltijden groente eten.

Daarnaast is de van oudsher conservenfabrikant van plan om vanuit Den Bosch supermarkten te bedienen met kant-en-klare salades en maaltijdcomponenten met groente als hoofdingrediënt. 'De productie van groente met toegevoegde waarde past in de strategie van HAK', zegt een woordvoerder van het bedrijf. 'Wij willen dat consumenten meer groente eten en op meerdere momenten per dag. Traditioneel eten consumenten alleen tijdens de warme maaltijd groente.'


Terug naar 350 producten

De fabriek in Den Bosch is in de afgelopen vier jaar geleidelijk omgebouwd tot de huidige productlocatie. Daarbij is het aantal producten van 1.500 die Peter van Halder leverde, teruggebracht naar 350. HAK Fresh heeft in Den Bosch afscheid genomen van het fabriceren van maaltijden, soepen en het leveren van onbewerkte groenten aan bijvoorbeeld zorginstellingen.


'We denken meer toegevoegde waarde te kunnen leveren met de productie van 'green specialties' en nemen voor lief dat dit leidt tot het tijdelijk wegvallen van een deel van onze omzet. De potentie van onze nieuwe oplossingen is vele malen groter en sorteert maximaal voor op de toekomstige ontwikkeling van wat waar gegeten gaat worden', stelt directeur Rogier Hilkes van HAK Fresh.


Binnen straal van 125 kilometer inkopen

Bij de fabriek in Den Bosch probeert HAK de groenten en peulvruchten ook zoveel mogelijk binnen een straal van 125 kilometer in te kopen. 'Dat gaat alleen moeilijker bij versproducten dan bij groenten die worden geconserveerd', legt de woordvoerder van HAK uit. 'Dat houdt in dat als groenten in Nederland niet verkrijgbaar zijn, we ze elders inkopen. De streefhoeveelheid van 85 procent uit Nederland proberen we wel te halen.'

De productiewijziging bij HAK Fresh heeft niet geleid tot een grotere inkoop, omdat de omzet eerst daalde. 'We verwachten in Den Bosch snel te groeien. Dat betekent dat we dan ook meer lokaal zullen betrekken.' Van Halder had in het jaar dat het werd overgenomen een omzet van ruim 10 miljoen euro.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer