HAK beloont PlanetProof bij rode bieten en boerenkool

HAK zet stug door met de PlanetProof-certificering bij rode bieten en boerenkool. De groentefabrikant beloont de telers extra om de teelt duurzamer en weerbaarder te maken.

HAK+beloont+PlanetProof+bij+rode+bieten+en+boerenkool
© Johan Wissink

HAK ligt op schema om alle in Nederland geteelde zomer- en wintergroenten en peulvruchten in 2021 PlanetProof gecertificeerd te hebben. Deze maand komen de eerste gecertificeerde boerenkool en rode bieten van het Brabantse land.

Eerder al kregen de HAK rode kool (oktober 2019) en HAK spinazie (mei 2020) het duurzaamheidscertificaat PlanetProof. Net als bij rode kool en spinazie compenseert HAK ook nu weer de extra kosten voor de telers. Voor PlanetProof rode bieten en boerenkool betaalt HAK respectievelijk 7 en 14 procent meer.


Uitdagingen

Naast deze beloning voor duurzame gecertificeerde teelt richt de samenwerking met de gecontracteerde telers zich ook meer en meer op de uitdaging hoe zij in dit geval rode bieten- en boerenkoolrassen op natuurlijke wijze nog weerbaarder kunnen krijgen tegen ongedierte, droogte en bijvoorbeeld overtollige neerslag. Dat zijn uitdagingen die vooral spelen bij duurzame teelt, waarbij niet meer als vanzelfsprekend kunstmatige middelen mogen worden ingezet.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer