HAK breidt lokale kidneybonenteelt uit

Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK is van plan de teelt van kidneybonen in Nederland op te schroeven.

HAK+breidt+lokale+kidneybonenteelt+uit
© HAK

Het bedrijf in Giessen verwerkte voor het eerst in 2018 kidneybonen die lokaal zijn geteeld. Dit jaar komt een kwart van de behoefte aan grote kidneybonen van Nederlandse bodem, wat een verdubbeling van het volume betekent ten opzichte van vorig jaar. In de komende jaren moet de teelt verder uitbreiden.

Van oudsher komen exotische bonensoorten als kidneybonen uit Noord-Amerika. Het belangrijkste teeltgebied is Minnesota dat een landklimaat heeft met warme zomers en koude winters.


Klimatologische omstandigheden

Door de klimatologische omstandigheden is de teelt van kidneybonen en andere exotische bonen in Nederland lastiger. Volgens HAK kan de Hollandse kidneyboon zich meten met die uit Amerika, alleen is de oogstopbrengst per hectare wat minder.


HAK test op dit moment ook andere soorten exotische peulvruchten, zoals kikkererwten en zwarte bonen, in Zeeuws-Vlaanderen. Ondanks dat de definitieve resultaten van
de testen die worden uitgevoerd wat betreft opbrengst en kwaliteit nog wisselend zijn, worden deze nog een aantal jaar gecontinueerd en bij succes verder opgeschaald.


Slechte oogsten

HAK zet al jaren in op het stimuleren van lokale teelt in Nederland. De grote kidneybonen die de conservenfabrikant in Zeeuws-Vlaanderen laat telen, zijn dit jaar door slechte oogsten in Noord-Amerika niet duurder dan de kidneybonen die het bedrijf daar vandaan haalt.

'Maar die situatie is elk jaar anders', zegt een HAK-woordvoerder. Het bedrijf stelt, mits de kwaliteit het toelaat, de lokale teelt altijd voorrang te geven, ook al leidt dat tot een wat hogere kostprijs.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer