Markt kalfsvlees leeft op na soepelere regels

Na een periode van oplopende prijzen door het wegvallen van coronamaatregelen is er bij vleeskalveren sprake van stabilisatie. Zowel bij kalveren voor blank kalfsvlees als bij rosékalveren. De zomervakantie staat voor de deur en dat is voor de kalfsvleessector traditioneel een periode met zakkende prijzen.

Markt+kalfsvlees+leeft+op+na+soepelere+regels
© Henk Riswick

Nederland is na Frankrijk de grootste producent van kalfsvlees in de Europese Unie (EU). Er zijn in Nederland ongeveer 1.600 bedrijven met vleeskalveren. Hiervan zijn er globaal 750 die witvlees produceren en 850 bedrijven richten zich op rosévlees. Het grootste deel van de blankvleeskalveren wordt op contractbasis gehouden.

De kalverhouderij hoort tot de sectoren waarvoor de coronacrisis ingrijpende gevolgen had. Vanaf maart vorig jaar gingen grote kalfsvlees afnemende landen als Duitsland, Frankrijk en Italië in lockdown. In de retailkanalen bleef de verkoop van kalfsvleesproducten op peil. Horecagelegenheden moesten sluiten en daardoor vielen grote afzetkanalen voor kalfsvlees langere tijd stil.

Nu coronamaatregelen worden afgeschaald, krijgen we iets lucht

Marijke Everts, woordvoerder VanDrie Group

Sterk dalende prijzen

Dit liep in veel gevallen door tot in het voorjaar van 2021. 'Gemiddeld leidde dit tot 30 procent daling van de verkoop. Met als gevolg: sterk dalende prijzen en het toenemen van de vriesvoorraden', meldt woordvoerder Marijke Everts van de VanDrie Group, de grootste contractgever in de sector.

Ook de afzetmarkt van kalfsvellen, een belangrijk bijproduct in de kalversector, klapte in elkaar. De leermarkt stagneerde lange tijd door tijdelijke sluiting van leerlooierijen.

10 procent minder

De kalverintegraties reageerden op de malaise door het opzetten van minder kalveren, kalveren wat ouder laten worden met een leeftijd tot dertig weken en door het verlengen van de leegstandsperiode tot zeven weken. Hierdoor verminderde bij de blankvleeskalveren de productie met 10 procent. Ook in de rosésector verminderde het aantal kalveren.

Enkele honderden 'vrije' kalverhouders maakten in die periode gebruik van de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) om de moeilijke periode te overbruggen.

Voorzichtig optimistisch

De VanDrie Group blikt voorzichtig optimistisch vooruit. 'Nu coronamaatregelen worden afgeschaald, krijgen we iets lucht. Al gaan we langzaam richting de echte zomerperiode, wat normaal geen goede handelsmaanden zijn.'

Sinds een week of zes is er zowel bij blankvlees als bij rosévlees sprake van stijgende opbrengstprijzen. Dit lijkt rechtstreeks toe te schrijven aan de geleidelijke opening van de horeca in de EU. Slachterijen merken dat de orders toenemen.

Kleiner aanbod

Tegelijkertijd is er sprake van een kleiner aanbod. Vooral het aanbod van slachtrijpe koppels met blanke kalveren is beperkt. In combinatie met groeiende afzetmogelijkheden zorgde dit de afgelopen weken voor oplopende prijzen.

Vervelend voor kalverhouders is dat ook de kosten omhooggaan. Door stijgende prijzen van grondstoffen, zowel bij de zuivelpoeders als graan en soja, zijn de totale voerkosten voor kalverhouders fors gestegen het afgelopen half jaar. Ook de jonge nuchtere kalveren zijn het afgelopen half jaar flink duurder geworden.

Nukaprijs

Overigens is de verwachting dat de nukaprijs zijn hoogtepunt heeft bereikt en de komende weken zakt. Het aanbod van nuka's neemt toe, terwijl er minder vraag zal zijn omdat kalveren die de komende weken naar de kalvermesterij gaan, pas na Kerstmis slachtrijp zullen zijn.

Als het niet tegenzit, dan kan de blankvleessector de komende weken rekenen op stabiele tot licht stijgende opbrengstprijzen. Bij rosé lijkt er een grotere kans te zijn op een prijsdaling omdat het aanbod verhoudingsgewijs groter is dan de vraag.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer