Krap kalveraanbod mede oorzaak nukaprijs

De nukaprijzen vertonen een stijgende lijn. Dat is in het voorjaar meestal het geval. Dit jaar lijkt een krap kalveraanbod de opgaande trend van de nukaprijs extra te stimuleren.

Krap+kalveraanbod+mede+oorzaak+nukaprijs
© DIRK HOL

De nukaprijzen gingen deze week met 5 tot 10 euro omhoog. Vee&Logistiek Nederland noteert voor een zwartbont stierkalf extra kwaliteit 115 euro. Bij een roodbont stierkalf extra kwaliteit is dat 160 euro. Een best Belgisch blauw stierkalf gaat richting 280 euro.

Op de kalvermarkt in Doetinchem was de prijs voor een best roodbont stierkalf deze week 140 euro. Dat is 30 euro meer dan voor een zwartbont stierkalf extra kwaliteit die 110 euro opbracht. 'In deze tijd van het jaar is het gebruikelijk dat de nukaprijzen stijgen', zegt Berend Fokkens, veehandelaar in Kollum en voorzitter van de sectorcommissie Kalverhandel bij Vee & Logistiek Nederland.

Traditioneel zetten de kalverintegraties in het voorjaar volop kalveren op. 'Nuka's die nu naar een vleeskalverhouderij gaan, zijn voor kerst slachtrijp. Dat is een gunstig moment.' Volgens de Friese veehandelaar komt er in de meeste jaren een eind aan de stijging van de nukaprijzen tijdens de TT in Assen, de derde zaterdag in juni.


• Bekijk de marktprijzen van gebruiksvee , nuchtere kalveren en vleeskalveren

De stemming bij de integraties is voorzichtig positief. In diverse landen verminderen de coronabeperkingen geleidelijk. De afzet van blank kalfsvlees is in landen als Frankrijk, Italië en Spanje sterk afhankelijk van verkoop door de horeca.

De verkopen van blank kalfsvlees nemen nog maar langzaam wat grotere vormen aan. Het kan nog een paar maanden duren voordat in de belangrijkste kalfsvleesconsumerende landen een groot deel van de bevolking is gevaccineerd en alles weer gaat lijken op zoals het was voor 2020.


Harder aan oud rosé getrokken

Ook voor de rosésector is het verdwijnen van de coronabeperkingen van groot belang. De relatief hoge rundvleesprijzen en een krap aanbod aan slachtrunderen zijn momenteel gunstig voor deze sector. Oud rosé is deels uitwisselbaar met rundvlees. Minder slachtrunderen betekent dat er harder aan oud rosé wordt getrokken.

Veehandelaren melden dat er momenteel minder kalveren zijn op te halen bij melkveehouders dan in andere jaren. Naast een krimp van de totale melkveestapel zou de hete zomer van 2020 hierbij een rol spelen. Door het warme weer in de maanden juli en augustus stonden de vruchtbaarheidsresultaten op melkveebedrijven in die periode onder druk.

Koeien laten bij hitte minder goed zien dat ze tochtig zijn. En het non-returnpercentage na inseminatie loopt terug. Daar komt bij dat ook 2018 en 2019 hete zomers hadden, waardoor al verschuivingen zijn opgetreden in het afkalfpatroon.


Jaarrond afkalfpatroon

Handelaar Fokkens relativeert het krappere kalveraanbod. 'Er lijken er wel wat minder te zijn, maar als je het vergelijkt met vroeger is het kalveraanbod tegenwoordig veel vlakker. De meeste blijvers in de melkveehouderij streven naar een regelmatig jaarrond afkalfpatroon. Dat werkt op grotere bedrijven het makkelijkst.'

Toch hoort ook Fokkens van zijn klanten dat de koeien vorig jaar minder goed drachtig zijn geworden. 'Je ziet het ook terug in de cijfers van de melkaanvoer bij de fabrieken. Die is minder omdat er nu veel oudmelkte koeien zijn. Vanaf half juni komt er een omslag. Veel melkveehouder verwachten dan een afkalfpiek.'

Ook in buurland Duitsland zijn momenteel minder nuka's beschikbaar en lopen de kalverprijzen op. Naar verwachting neemt in juni zowel in Nederland als in Duitsland het aanbod aan kalveren toe. Handelaren verwachten dat integraties dit zullen aangrijpen om de nukaprijzen te drukken.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer