Kalfsvleesprijzen trekken iets verder aan

De coronacrisis heeft in de kalversector zwaar huis gehouden. Zowel bij blankvleeskalveren als bij rosékalveren zijn vorig jaar de opbrengstprijzen in elkaar geklapt. Nu lopen de prijzen iets op, maar ze zijn voor kalverhouders nog structureel te laag.

Kalfsvleesprijzen+trekken+iets+verder+aan
© Twan Wiermans

De afzetmarkt voor eindproducten van kalverhouders, zowel de blankvlees- als de rosévleesproducenten, leunt zwaar op horeca en export. Vooral in Duitsland, Frankrijk en Italië is het vlees erg in trek. Net als bij de Nederlandse horeca is ook in die landen door coronamaatregelen de vraag naar dit luxeproduct flink teruggelopen.

Toen vorig jaar maart corona begon op te spelen in Nederland en andere Europese landen, had dit meteen drastische gevolgen voor de afzet van kalfsvlees.

We merken nu ook het effect van het opzetten van minder kalveren waarvan sinds april sprake is

Martijn Paridaans, directeur Pali Group

Jong rosé

Bij jong rosé was dit het meest zichtbaar. Juist deze categorie kalfsvlees vindt haar weg naar de consument vooral via de foodservice. Hieronder vallen hotels, restaurants, fastfood, bedrijfs- en schoolkantines, cateringbedrijven, maar ook horecagroothandels.

Al deze bedrijven zijn vorig jaar zwaar geraakt door coronamaatregelen. De verkoop van blank kalfsvlees verloopt meer via supermarkten die wel open bleven. Toch stagneerde ook de afzet van deze categorie kalfsvlees.

Huiden

Sinds vorig voorjaar kampt de kalversector met deze problematiek. Slachterijen raken het vlees met moeite kwijt en opbrengstprijzen zijn in elkaar geklapt. Ook de leermarkt is stilgevallen. Daardoor missen slachterijen een groot deel van de opbrengsten van de huiden.

In Nederland zijn ruim 700 bedrijven met blankvleeskalveren. Samen houden ze ongeveer 680.000 kalveren. Daarnaast zijn er ongeveer 850 bedrijven met kalveren voor rosévlees. Zij houden samen ongeveer 375.000 kalveren.

Op contractbasis

Het grootste deel van de blankvleeskalveren wordt in Nederland op contractbasis gehouden. Deze kalverhouders ontvangen op basis van afgesloten contracten een vergoeding voor de geleverde arbeid, gebouwen en overige kosten.

Voor deze categorie kalverhouders geldt dat ze de gevolgen van de crisis niet op korte termijn in volle hevigheid ervaren. Wel hebben ze ermee te maken bij contractverlenging en de keuze van integraties om minder kalveren op te zetten, jonger te slachten en stallen langer leeg te laten.

Dat er vorig jaar minder vleeskalveren zijn opgezet, blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Die geven aan dat in 2020 ongeveer 100.000 minder kalveren zijn geïmporteerd dan een jaar eerder.

Enig herstel

Sinds vorig najaar laten de opbrengstprijzen van slachtrijpe kalveren enig herstel zien, al was dat bij rosékalveren beperkt. Sinds half december trekken de prijzen in alle categorieën kalfsvlees iets verder aan. Onder meer vanwege de kerstdagen en de jaarwisseling waren er meer afzetmogelijkheden.

'Bovendien merken we nu ook het effect van het opzetten van minder kalveren waarvan sinds april sprake is', zegt directeur Martijn Paridaans van de Pali Group. Hij tekent aan dat over een maand het aanbod slachtrijpe kalveren weer wat zal toenemen. 'We hopen dat de lockdown in Europese landen dan versoepeld zal zijn. Maar dat is nog zeer de vraag.'

Afzet verloopt moeizaam

Ondanks het kleinere aanbod verloopt de afzet van kalfsvlees moeizaam. Wel kropen de prijzen de afgelopen weken wat verder omhoog. De prijs van slachtrijpe zwartbonte blankvleeskalveren steeg vorige week door naar 4,50 euro, inclusief btw. Bij jong rosé steeg de notering naar 3,45 euro. Oud rosé beweegt zich tussen de 3,20 en 3,25 euro per kilo.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer