Kalverslachterij stilgelegd na coronabesmetting personeel

De ESA-kalverslachterij in Apeldoorn heeft donderdag de slacht stilgelegd. Dat gebeurde nadat medewerkers besmet bleken met corona. Een aantal positief geteste medewerkers ging toch aan het werk, waarop de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de stekker eruit trok.

Kalverslachterij+stilgelegd+na+coronabesmetting+personeel
© Twan Wiermans

Volgens de NVWA werd donderdagochtend bij de slachterij een snelteststraat aangelegd, nadat een tiental medewerkers van de slachterij positief werd getest op corona. De slachtmedewerkers die positief bleken, werden niet in quarantaine geplaatst. Ze werden toch in het gebouw binnengelaten, zo oordeelt de NVWA. Daarmee werden onvoldoende maatregelen genomen om te zorgen dat besmette medewerkers niet in contact konden komen met NVWA-medewerkers.

Omdat deze situatie onveilig is voor overige aanwezigen, waaronder NVWA-medewerkers, heeft de autoriteit het werk neergelegd. De medewerkers van Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS) is opgeroepen datzelfde te doen. Zonder NVWA-toezicht mag er niet worden geslacht, waarna slachterij ESA besloot te stoppen. De aanvoer van dieren is daarop stilgelegd.


Plan van aanpak

Het slachthuis moet van de NVWA met een plan van aanpak tonen dat de coronamaatregelen worden nageleefd, voordat opnieuw kan worden geslacht. De NVWA heeft de situatie ook gemeld bij de inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

Kalfsvleesverwerker ESA stelt zelf te zijn gestopt met slachten, nadat een aantal medewerkers positief testte voor corona. Dat is volgens de slachterij in deze situatie de enige juiste maatregel. Het bedrijf meldt verder dat voor dit weekend alle medewerkers op corona worden gescreend en de slachterij grondig wordt gereinigd. Vervolgens wordt samen met externe experts beoordeeld hoe veilig kan worden gewerkt.

De productie van ESA wordt tijdelijk overgebracht naar zusterbedrijven. De al aangevoerde kalveren die nog niet zijn geslacht, worden volgens de NVWA op dit bedrijf gehuisvest totdat de slacht kan worden hervat.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  22° / 15°
  60 %
Meer weer