Vijf+landen+pleiten+voor+steun+kalfs%2D+en+rundvlees
Nieuws
© Henk Riswick

Vijf landen pleiten voor steun kalfs- en rundvlees

De Europese ministers van landbouw bespreken dinsdag tijdens de Landbouwraad in Luxemburg of er aanvullende steun nodig is voor de kalverhouderij en rundvleessector. Door de coronacrisis vallen er in deze sector opnieuw harde klappen.

Spanje heeft het onderwerp op de agenda gezet met steun van Frankrijk, Kroatië, Hongarije en Letland. De landen vinden aanvullende steun voor deze sectoren noodzakelijk omdat ze sterk afhankelijk zijn van de horeca. Opnieuw heeft de horeca te maken met restricties of is de horeca zelfs helemaal gesloten. De sectoren zien daardoor de prijzen van hun producten dalen.

De landen wijzen erop dat particuliere opslag van gekoeld rundvlees dit jaar een positief effect had op de markt, waardoor de prijzen stabiliseerden. Ze roepen de Europese Commissie op om met maatregelen te komen die de moeilijke marktomstandigheden voor de rund- en kalfsvleessector verlichten.


Dalende prijzen

Volgens de vijf EU-landen kan de toegenomen consumptie door huishoudens het verlies in de commerciële segmenten niet compenseren. Sinds half augustus laten de prijzen weer een dalende trend zien ondanks de eerdere maatregelen voor particuliere opslag van rundvlees. De gemiddelde prijs in de EU voor rundvlees ligt 1,5 procent onder die van vorig jaar en nog een stuk lager dan de jaren ervoor.

Voor de kalverhouderij is de situatie een stuk slechter. Daar werd de vraaguitval in de horeca niet gecompenseerd door meer vraag vanuit de retail. Bovendien zijn er voor deze sector tot nu toe geen Europese ondersteuningsmaatregelen. Voor beide sectoren is volgens de initiatiefnemende landen het perspectief voor de komende maanden ongunstig.

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / -1°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 5°
  20 %
Meer weer