BBB voor het eerst met zetel in de peiling

BoerBurgerBeweging (BBB) is maandag voor het eerst met één zetel terechtgekomen in een peiling voor de Tweede Kamerverkiezingen. Het gaat om de peiling van I&O Research. Opvallend is verder dat D66 met een opmars bezig is en de VVD licht verliest ten opzichte van de vorige peiling.

BBB+voor+het+eerst+met+zetel+in+de+peiling
© Boerburgerbeweging

Plattelandspartij BBB doet dit keer voor het eerst mee met de verkiezingen. Tot nu toe werd de partij in verschillende peilingen wel genoemd als mogelijke kanshebber voor een zetel, maar het was nog onvoldoende om een zetel in een van de peilingen toegekend te krijgen. Lijsttrekker Caroline van der Plas denkt dat het er nu ineens ook wel twee of drie kunnen worden.

Van der Plas: 'Voor mensen die twijfelden of we de kiesdrempel halen, is dit net het duwtje in de rug. Die zullen nu eerder op BBB gaan stemmen. Wij hebben er altijd in geloofd dat we één zetel zouden halen. Ik denk dat wij vaak onder de radars van de opiniepeilers blijven. We zijn er natuurlijk blij mee dat we nu alsnog op één zetel worden gepeild, zo net voor de verkiezingen. Daar hebben we altijd op gehoopt. Eén zetel in december is niet zoveel waard, de peilingen kunnen fluctueren. Maar net voor de verkiezingen is het een krachtig signaal.'


Winst voor D66

Voor de peiling werd gepeild tussen vrijdag 12 tot maandagochtend 15 maart. Ten opzichte van de vorige peiling van I&O daalt de VVD van 36 naar 33 zetels en stijgt D66 van 16 naar 19 zetels. Bij peilingen moet rekening worden gehouden met onnauwkeurigheidsmarges. Desondanks noemen de peilers de verschuiving voor D66 'statistisch significant'.


Volgens I&O valt op hoezeer de huidige peiling lijkt op de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. 'Van de winst die de VVD boekte in de coronacrisis is niets over: nu 33 zetels en vier jaar geleden ook 33 zetels. Ook de andere coalitiepartijen (VVD, D66 en ChristenUnie) hebben nu in de I&O-peiling ongeveer evenveel zetels als ze bij de verkiezingen van 2017 behaalden.'


Linkse partijen

Voor de linkse partijen geldt dat niet: GroenLinks gaat in de peiling van 14 naar 11 zetels, SP van 14 naar 10 en de PvdA kan rekenen op een klein plusje van 9 naar 11 zetels. Op dit moment zegt volgens I&O 35 procent van alle kiezers die gaan stemmen zeker te weten op welke partij hij gaat stemmen. Twee derde is nog 'zwevend'.

Het verlies aan zetels van de linke partijen, CDA en 50Plus komt volgens de opiniepeilers van I&O Research vooral ten goede aan nieuwe partijen: Forum voor Democratie had in 2017 2 zetels en zou er nu 5 krijgen. Verder maken, naast BBB, nog drie andere partijen kans op zetels. Volt staat nu virtueel op 4 zetels, JA21 op 2 en BIJ1 handhaaft zich nipt met 1 zetel. Volgens I&O maken JA21 en Volt van deze nieuwkomers de meeste kans om in de Tweede Kamer te komen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  85 %
 • Maandag
  17° / 9°
  5 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  5 %
Meer weer