Australië naar wereldhandelsorganisatie om wijnheffing China

Australië gaat China voor de wereldhandelsorganisatie (WTO) slepen vanwege de importheffing die het Aziatische land heeft ingesteld op Australische wijn. Daarmee dreigt de toch al verslechterde relatie tussen Australië en China naar een nieuw dieptepunt te zakken.

Australi%C3%AB+naar+wereldhandelsorganisatie+om+wijnheffing+China
© Hans Prinsen .nl

China was de grootste handelspartner van Australië, maar sinds dat land in 2018 besloot het Chinese bedrijf Huawei te weren bij de aanleg van het 5G-netwerk begon de relatie te verzuren. Dat Australië vorig jaar opriep tot een onderzoek naar de herkomst van het coronavirus en daarbij hintte naar de mogelijkheid dat dit uit een onderzoekslab in Wuhan zou kunnen zijn ontsnapt, zette in Peking meer kwaad bloed.

De afgelopen jaren heeft China importheffingen ingesteld op een reeks Australische producten als kolen, rundvlees, kreeft en gerst. Voor die laatste heffingen heeft Australië ook al een klacht tegen China neergelegd bij de WTO. De importheffing op wijn werd in maart officieel, maar gold feitelijk al maanden eerder.


Exportdaling

Volgens de Australische minister van handel Dan Tehan daalde de export van Australische wijn naar China van 1,1 miljard Australische dollar, omgerekend een kleine 700 miljoen euro, tot slechts 20 miljoen Australische dollar. De importheffingen lopen volgens Tehan op tot 218 procent.

China stelt formeel dat de heffingen zijn ingesteld omdat Australische wijnproducenten aan dumping deden. Hun wijn zou gesubsidieerd zijn en onder de marktprijs worden verkocht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer