Joe Biden kiest voor ervaring op landbouwministerie

President-elect Joe Biden van de Verenigde Staten heeft de ervaren oud-minister Tom Vilsack voorgedragen als nieuwe bewindsman op het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). De 69-jarige Vilsack was eerder USDA-minister onder toenmalig president Barack Obama.

Joe+Biden+kiest+voor+ervaring+op+landbouwministerie
© USDA

Vilsack, een voormalige gouverneur van Iowa, heeft sterke banden met Biden. Hij zal zich waarschijnlijk concentreren op het aanpakken van een voedselcrisis in arme Amerikaanse gezinnen. De vraag naar voedselpakketten is sterk toegenomen door de coronapandemie.

Met een verhoogde hongercrisis, boeren die failliet dreigen te gaan en plattelandsgemeenschappen die worstelen om de economische gevolgen van de pandemie te doorstaan, zocht Biden iemand met ervaring die onmiddellijk van start kan gaan. Daarom koos Biden niet voor medekanshebber oud-senator Heidi Heitkamp, maar voor iemand die het USDA-ministerie al kent.


• Lees ook: 'Ridin' with Biden'

Een andere veelgenoemde kandidaat voor het agriministerie, afgevaardigde Marcia Fudge, wordt door Biden genomineerd voor het ministerie van Volkshuisvesting. Voor de positie van handelsvertegenwoordiger heeft Biden Katherine Tai voorgedragen. De vloeiend Mandarijn sprekende Tai is nu een hoge diplomaat in het handelsdossier met China. Zij zal de verstoorde Amerikaanse handelsrelatie met China weer in orde moeten brengen.


Voorstanders Trump

Dat conflict drukt flink op de stemming onder Amerikaanse boeren. Blijkens de jaarlijkse Ag-barometer van de Purdue University is hun vertrouwen voor de komende jaren ruim 10 procent gezakt, van 183 naar 167 punten. De houding van boeren tegenover het handelsgeschil met China is in de loop van dit jaar veranderd. Aanvankelijk waren ze hartgrondige voorstanders van de handelspolitiek van president Donald Trump, in de overtuiging dat het positief zou uitpakken voor de Amerikaanse agro-export.

Maar volgens de Ag-barometer gelooft nog slechts de helft van de Amerikaanse boeren dat de handelsoorlog in hun voordeel zal worden opgelost. Nog minder agrarisch ondernemers geloven dat China zich zal houden aan de belofte om dit jaar voor 36,6 miljard dollar aan Amerikaanse voedsel-, landbouw- en visproducten te kopen. Tot nu toe is daar minder dan de helft van gerealiseerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer