Amerikaanse+trekkers+kwart+duurder+door+handelsruzie
Nieuws
© Hendrik Begeman

Amerikaanse trekkers kwart duurder door handelsruzie

De Europese landbouwmachine-industrie vindt dat de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS) hun handelsruzie moeten bijleggen. Deze sleept al jaren voort. Het geschil over de subsidies voor de vliegtuigfabrikanten Boeing (VS) en Airbus (EU) leidt wederzijds tot allerlei invoerboetes op elkaars producten.

Strafheffingen van 25 procent worden sinds vorige week geheven op Amerikaanse goederen, waaronder tomatenketchup, wijn, noten, chocolade en bevroren vis. Trekkers staan ook op de Brusselse sanctielijst.

De Europese landbouwmachine-industrie Cema betreurt het dat boeren en fabrikanten herhaaldelijk door beide partijen worden gegijzeld vanaf het moment dat de Wereldhandelsorganisatie (WTO) toestond invoerboetes op te leggen.


Al in oktober 2019 machtigde de WTO de VS om speciale belastingen te heffen op EU-goederen ter waarde van bijna 7 miljard euro per jaar. Onmiddellijk daarna legde Washington onder meer strafheffingen op voor varkensvlees en zuivelproducten.

Weer

 • Zaterdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zondag
  21° / 12°
  20 %
 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
Meer weer