Boek: 'Trump zette landbouw in voor herverkiezing'

De Amerikaanse president Donald Trump zou hebben aangestuurd op Chinese hulp om dit jaar herkozen te worden. Hij zei tegen de Chinese leider Xi Jinping dat het hem politiek zou helpen als China meer landbouwproducten koopt van Amerikaanse boeren, bericht The Washington Post.

Boek%3A+%27Trump+zette+landbouw+in+voor+herverkiezing%27
© Twitter/Trump

Het gesprek tussen Xi en Trump zou hebben plaatsgevonden op een G20-top in 2019. Trump zou hebben gezinspeeld op het feit dat China economisch in staat is om invloed op uit te oefenen op zijn herverkiezing. Als China meer Amerikaanse landbouwproducten zou importeren zou dat de populariteit van Trump in staten met veel boeren vergroten.


Het voorval staat beschreven in de een boek van de voormalige nationale veiligheidsadviseur John Bolton dat nog moet verschijnen, maar waarin enkele Amerikaanse kranten al inzage hebben gehad. Bolton stelt dat hij geen toestemming kreeg om op te schrijven wat de exacte woorden waren van Trump.


Absurde beschuldigingen

Het campagneteam van Trump heeft geen goed woord over voor de beweringen van Bolton. Een woordvoerder van de Trump-campagne spreekt over 'absurde beschuldigingen' van een 'rancuneuze ex-medewerker' die boeken probeert te verkopen. De president zelf noemde zijn voormalige veiligheidschef in een Tweet een 'gek' (wacko).

Het is niet de eerste keer dat Trump het verwijt krijgt een buitenlandse regering om politieke gunsten te vragen. Hij stuurde eerder in een telefoongesprek met de president van Oekraïne aan op een onderzoek naar zijn Democratische rivaal Joe Biden. Toen dat uitlekte, leidde het tot een afzettingsprocedure tegen de president.Het is nog onduidelijk of Bolton zijn boek 'The Room Where It Happened: A White House Memoir' kan laten publiceren. Het ministerie van Justitie is naar de rechter gestapt om dat te voorkomen. Het departement zegt dat er geheime informatie in het boek staat, maar de advocaat van de voormalige nationale veiligheidsadviseur spreekt dat tegen.


Eed geschonden

Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft in een verklaring fel gereageerd op de onthulling dat president Donald Trump bereid was om met hulp van China herkozen te worden. Volgens Biden heeft Trump met het voorstel zijn eed om het Amerikaanse volk te dienen gebroken en schendt hij de democratische waarden in de Verenigde Staten.

'Als dit waar is, is het niet alleen moreel verwerpelijk, maar Donald Trump schendt daarmee ook de eed die hij heeft gezworen om de Amerikaanse bevolking te dienen en de Amerikaanse belangen te verdedigen', aldus Biden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer