Melkveehouder Wissels: 'Trage groei kan gevolgen hebben voor vanggewas'

Melkveehouder Bert Wissels in het Gelderse Hengelo had wat last van kraaienschade. Omdat hierdoor plekgewijs opgeveer 10 procent van de mais is gesneuveld, heeft hij het twee weken geleden handmatig laten doorzaaien. Al ligt de groei overal nog achter, hij hoopt tijdig een vanggewas te kunnen zaaien.

Melkveehouder+Wissels%3A+%27Trage+groei+kan+gevolgen+hebben+voor+vanggewas%27
© Johan Wissink

Hoe gaat het met de mais?

'Goed. De kleur is mooi donkergroen en de lengte is over het algemeen goed, hoewel dit perceel wat droogtegevoelig is. Hierdoor zijn planten niet overal even lang, mijn andere percelen staan veel gelijkmatiger. Op sommige plekken zijn de plantjes in het begin een tijd klein gebleven en hebben de vogels hun slag geslagen.'


Dat hebt u doorgezaaid?

'Mijn oude buurjongen werkt bij zaadveredelaar Limagrain en had nog wat maiszaad. Hij heeft het in zijn vrije uren met de hand doorgezaaid. Dat lijkt goed, de mais komt op. Omdat het pleksgewijs was en de schade beperkt, hebben we hiervoor gekozen.'


Het is nu groeizaam weer?

'Ja, de combinatie van regen en zon doet de planten goed. Wel heb ik het idee dat door de groeispurt de stengels wat dun zijn. Ik hoop niet op storm of flinke buien, dan kunnen die dunne stengels wel eens knakken. Het afgelopen weekend regende het hier 40 millimeter.'


Hoe ging de onkruidbestrijding?

'Door het groeizame weer ging dat prima. Het perceel is mooi schoon. Vorig jaar stonden op dit perceel voederbieten. Na de oogst, begin november, zaai ik nooit een vanggewas. Ploegen was niet nodig.'


Ligt de mais achter na dit voorjaar?

'Ja, normaal gesproken staat de mais rond de kermis van Hengelo in de pluim. Die start de tweede woensdag van juli. Het zou niet goed zijn als dat dit jaar ook het geval is. Dan is de mais te klein. Dat de groei dit jaar trager verloopt, kan gevolgen hebben voor de vanggewasverplichting. Normaal pas ik altijd onderzaai toe. Omdat ik op dit perceel grasland wil inzaaien, gebeurt dit na de maisoogst. Dat moet dus vóór 1 oktober.'


U doet ook aan variabel zaaien?

'Ja, de loonwerker heeft een machine die dat kan. Dit is ook op een perceel toegepast. Satellietbeelden brengen de vruchtbaarheid van de bodem in kaart. Vervolgens wordt de mais op minder vruchtbare delen dunner gezaaid en op de vruchtbare delen dikker. Dat loopt tussen de 90.000 en 103.000 zaden. Hierdoor moet de mais gelijkmatiger opkomen. Data verzamelen is trouwens mooi, maar als het weer niet meewerkt, kan dat in de prullenbak.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer