Mais loopt achter maar begint groeispurt

Terwijl in de voorgaande jaren begin juni de maisgroei bij de deelnemers aan het Maismeetnet al ruim 20 centimeter was, staan de plantjes nu op veel bedrijven nog maar net boven. Regen stond het zaaien in de weg en vervolgens was het te koud voor groei. Veel mais kwam ongelijkmatig en geel gekleurd boven. Met de hogere temperaturen en voldoende vocht zetten de planten nu een groeispurt in.

Mais+loopt+achter+maar+begint+groeispurt
© Fotografie Twan Wiermans

De mais ging bij de deelnemers van het Maismeetnet dit jaar gemiddeld op 5 mei de grond in. In 2020 was dit op 26 april. Roelof de Jong uit Abbega is na dit weekend de laatste. 'Na de grasoogst op Hemelvaartsdag was het een lange tijd geen dag droog.'Woensdag kwam de loonwerker bij Guido Frijns in Reijmerstok. 'Voor mijn biologische maiszaden is de zak tot nu toe de beste plek', vertelde hij dinsdag. 'De grond moest opdrogen, hier is flink wat regen gevallen.' Frijns ziet dat ondernemers in de buurt moeten overzaaien omdat roeken en kraaien vraatschade veroorzaakten. 'Door het koude weer konden die ook lastig aan ander voedsel komen.'


Kraai plukt plantje voor plantje

Ook bij Gerrit de Jong uit Meerkerk wisten de zwarte vogels de mais te vinden. 'Op een deel van een perceel is 60 procent van de planten weg. Ze plukken de gelige plant uit om de korrel te pakken. Zo gaan ze de rijtjes af. Gelukkig is de grond nu mooi droog om over te zaaien.'

Inmiddels zijn overal de planten mooi groen gekleurd. 'De mais brult nu de grond uit', stelt Marco Heijblok uit Hippolytushoef. Zo ook bij Bas Fokkert in Holthone. Hij heeft geen spijt van de vroege zaai. 'Laat gezaaide mais is in het najaar vaak ook later rijp en dan moet je langer wachten met de oogst.'


Wel wacht Fokkert nog even met onderzaaien. 'Er zit nu veel vocht in de grond en de maisplant is klein. Bij onderzaai zou het gras vlot groeien en concurreren met de mais.' Hij wacht omstandigheden in de komende weken af, voordat hij besluit over onderzaai of nazaai. Bij hem en andere melkveehouders is nu de gewasbescherming aan de orde. Willy Aarts uit Hallum wacht nog even, hij wil eerst de maisplant iets laten bekomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer