Met stokslabonen meer eiwit in de mais

Jolan en Roan van Noije uit Escharen zaaiden dit jaar op één perceel een mengsel van mais en stokslabonen. Om te proberen. De bonen zijn echter geliefd door kraaien en roeken. Zeker nu de planten traag en ongelijkmatig zijn opgekomen, stelt Jolan van Noije.

Met+stokslabonen+meer+eiwit+in+de+mais
© Twan Wiermans

Waarom kiest u voor deze combinatie?

'Ik las in een blad over ervaringen met deze mengteelt. Als je hiermee 5 of 10 procent meer eiwit van het land zou halen, is dat mooi meegenomen. Dat was de reden om dit te proberen. Eigenlijk zou je het dan apart moeten inkuilen, maar dat is minder praktisch.

Als je hiermee 5 tot 10 procent meer eiwit van het land kunt halen, is dat mooi meegenomen

Melkveehouder Jolan van Noije

'Verder zorgt de boon als vlinderbloemige voor extra stikstofbinding in de bodem en is de drijfmestgift op dit perceel lager dan bij de andere maispercelen. Overigens is bij de mais ook geen kunstmest in de rij toegepast, 70 tot 75 kilo stikstof per hectare moet voldoende zijn.'Hoe ging het zaaien?

'Dat verliep vrij aardig. Het is een kant-en-klaarmengsel, gericht op 40.000 bonen en 80.000 maiszaden per hectare. De rassen zijn speciaal uitgezocht, het zijn geen huis-, tuin- en keukenslabonen. Zo zijn de bonen en de mais tegelijkertijd rijp voor de oogst.

'De mais en de stokslabonen zijn een week later gezaaid dan de andere mais, de vrijdag naar Hemelvaart. Toen leek de bodemtemperatuur hoog genoeg voor een vlotte kieming. De start was met kou en regen niet best voor de gewenste vlotte kieming. De bonen kwamen traag en ongelijkmatig op.'


Die trage opkomst heeft nadelen?

'Het geeft vogelschade, doordat kraaien en roeken de planten eruit trekken voor de smakelijke boon. Bij mais hadden we ook iets schade, maar die waren iets minder geliefd. Als de kraaien eenmaal weten dat de bonen smakelijk zijn, dan pakken ze er meer, soms boon na boon. Bij huis is er nauwelijks vraatschade, de vogels zitten vaak overdag wat verderop in het land, waar ze toeslaan.

'Ik heb overigens nog niet geteld hoe groot de schade is. Die zou wel eens fors minder kunnen zijn wanneer ik later zou zaaien en de bonen vlot zouden opkomen en doorgroeien. Dit is een van de leermomenten bij deze teelt.'


Hoe gaat de onkruidbestrijding?

'De meetnetmais is 7 centimeter, in het derde en vierde bladstadium en begint nu een mooie donkergroene kleur te krijgen. Die gaat super. Het is tijd om aan gewasbescherming te denken. Zeker nu de nachten warm zijn. Voor mais en stokslabonen ligt het met de onkruidbestrijding een stuk lastiger, er is nauwelijks middelenkeuze. Dat was reden om enkele dagen na de zaai een bodemherbicide toe te passen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer