Eerste mais komt boven, laatste wordt nog gezaaid

De eerste mais van het Maismeetnet komt tegen dit weekend boven, de laatste mais is nog niet gezaaid. Mede door het koude voorjaar is zeker drie dagen later gezaaid dan vorig jaar.

Eerste+mais+komt+boven%2C+laatste+wordt+nog+gezaaid
© Peter Roek

De aanhoudende regen viel dit voorjaar erg regionaal. Terwijl sommige veehouders in Zuidoost-Nederland alweer snakken naar water, is het in het noorden soms te nat om te zaaien. Ook valt in sommige regio's de regen erg plaatselijk. Aan de andere kant bemoeilijkt regengod Pluvius de graswinning.

Willy Aarts uit Hallum nam eind april de gok om toch alvast mais te zaaien, ook al was de bodem nog aan de koude kant. 'Er werden hogere temperaturen en regen voorspeld en het perceel lag mooi klaar.' Achteraf is hij blij, het heeft veel geregend. 'Het is hier gewoon nat. De grond wordt wat papperig. Wel zijn de maisplanten gekiemd.'


• Lees meer over de maisteelt in het Maismeetnet-dossier

Voor Roelof de Jong uit het iets zuidelijker gelegen Abbega is het wachten op droogte om te kunnen zaaien. Woensdag werd op het perceel drijfmest gereden. 'Het regent hier nogal eens. Soms een hele dag pijpenstelen. Ik moet verder nog beginnen met de voorbereidingen. Hier is geen zandgrond die vrij snel opdroogt. Maar aan het perceel kapotrijden heb je helemaal niets. Ik kan nu enkel afwachten.' Hij hoopt dat de mais eind deze maand of begin juni wordt gezaaid.


Van dag tot dag bekijken

Ook Guido Frijns moet nog zaaien. Zijn biologische mais moet snel opkomen en heeft baat bij een hoge bodemtemperatuur. De melkveehouder uit Reijmerstok bekijkt van dag tot dag wanneer hij zaait. 'Aan de ene kant kunnen we hier nog wel wat regen gebruiken. Maar het moet ook weer niet te veel regenen.'

Bert Wissels uit het Gelderse Hengelo heeft een soort proefveld aangelegd, samen met zijn leverancier van mais-, veldboon- en voederbietenzaden. Het perceel is over vier hoeken verdeeld. In de ene hoek staat gras, in de andere drie hoeken respectievelijk voederbieten, mais en veldbonen. De veldbonen en voederbieten zijn gelijktijdig gezaaid en staan nu boven. De maiszaden gingen iets later de grond in, op 1 mei, en stonden dinsdag op het punt van bovenkomen.


Snelle grasgroei

Veel ondernemers kampen met een ander probleem, de combinatie van regen en temperatuur geeft de grasgroei een boost. De weersverwachting geeft onvoldoende droge dagen om het gras te maaien.

Corné Rommens uit Hoeven maaide dinsdagmiddag, om donderdagochtend te kuilen. Bij hem kwam begin deze week de eerste mais boven. Dit is overigens niet het Maismeetnet-perceel, dat in iets zwaardere grond wat dieper is gezaaid. De melkveehouder verwacht dat ook die mais voor dit weekend boven staat.


Te droog

Jolan van Noye uit Escharen heeft dinsdag nog mais gezaaid. Dit keer een mengsel met stokslabonen. 'Dat moet voor een snelle opkomst een goede temperatuur hebben. Vandaar dat ik hiermee heb gewacht.' Maar her en der begint het alweer te droog te worden, stelde hij dinsdag. 'Vlak voor het zaaien heeft het 7 millimeter geregend, maar verder viel het tegen. De voorspellingen duiden erop dat hier verandering in komt. Gunstig voor de mais en het gras.'

Bas Fokkert uit Holthone heeft op 3 mei gezaaid. Hiervoor heeft hij de ondergrond met de woeler flink bewerkt om de pleksgewijs storende leemlagen onder de bouwvoor aan te pakken. Daarna is het perceel met de spitmachine klaargemaakt. Enkele dagen later is gezaaid.


Snelle aanpak onkruid

Melkveehouder Pieter Peters uit Oirschot paste een week voor opkomst gewasbescherming toe. 'In het meest gunstige geval hoeft de loonwerker na opkomst het veld niet meer op. Positief, nu er regen komt. Dat is gunstig voor het middel. En voor de mais, waar het gewasbeschermingsmiddel de groei kan remmen. Mocht er alsnog onkruid opkomen, dan volstaat bij een extra ronde een lage dosering. Zo heeft de mais er minder last van.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 15°
  25 %
 • Maandag
  22° / 13°
  20 %
 • Dinsdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer