Grond+op+veel+plaatsen+te+koud+voor+mais
Achtergrond
© Pieter Peters

Grond op veel plaatsen te koud voor mais

Meerdere deelnemers aan het Maismeetnet houden de zakken met maiszaden nog even dicht. Het is te koud. Sommigen starten dit weekend. De regionale verschillen zijn groot.

In Zuid-Nederland zijn de voorbereidingen voor de maiszaai in volle gang. Corné Rommens uit Hoeven en Pieter Peters uit Oirschot willen de mais rond dit weekend hebben gezaaid.

Rommens ploegde woensdag een perceel onder voor de mais. 'Er zijn al wat loonwerkers aan het zaaien', zegt de Brabander. Na het ploegen moet het perceel een dag rusten, dan kortrijden en rotoren. De mais zou vrijdag of zaterdag de grond in kunnen. 'De grond is redelijk op temperatuur, het is hier 18 graden. En de niet-toegerekende kosten lagen op het hoogste niveau.'

Ook Peters ziet dat er volop wordt geploegd. Zijn eigen maispercelen zijn al bemest, vrijdag heeft hij de mais gezaaid. Wel verwacht de Brabantse melkveehouder dat de loonwerker met zaaien als eerste bij hem aan de slag gaat.

Met 10 graden is de bodem nog te koud voor mais

Bert Wissels, melkveehouder in Hengelo

Onduidelijk is nog of Peters dit jaar weer gaat voor de maisteelt voor maiskolvenschroot (mks). 'Ik ga naar iets meer koeien. Dan heb je ook meer voer nodig. Ik heb voor een ras gekozen dat tevens als mks kan worden gewonnen.' Op zich beviel die mks-teelt Peters goed. 'Ook omdat er organische stof op het perceel achterblijft', legt hij uit. 'Ik beslis pas in het najaar hoe ik de oogst dit jaar aanpak. Dat heeft onder meer te maken met de maismarkt.'

Zaaien rond Koninginnedag

Voor Willy Aarts in Hallum is de zaai bijna ieder jaar rond Koninginnedag op 30 april. 'Koningsdag is drie dagen te vroeg. Dat haal ik normaal gesproken net niet.' De Friese boer ploegt de grond niet, deze wordt bewerkt met de Kongskilde Paragrubber, die de grond optilt en weer neerlegt. Vervolgens wordt direct met de cultivator en daarna met de rotorkopeg bewerkt.

• Bekijk ook de video: Eerste mais gezaaid

Ook Marco Heijblok uit het Noord-Hollandse Hippolytushoef zaait rond dezelfde tijd, op 1 mei. Donderdag werd met de sleepslangbemester bemest. 'We wachten nog even met inzaaien. De nachten zijn te koud en de grond dus ook.' Ook de Friese veehouder Roelof de Jong uit Abbega houdt zich dit jaar aan zijn vaste inzaaiperiode, rond 5 mei.

Wim Vedder uit het Drentse Gasselternijveenschemond en Bert Wissels uit het Gelderse Hengelo wachten ook nog even. Vedder heeft bij de zaadkeuze gelet op massa. 'De voervoorraden worden minder. En ik wilde daarbij wat zetmeel.' Wissels ploegde woensdag maisland. Toch gaat de mais pas rond Koninginnedag de grond in. 'We hebben de bodemtemperatuur gemeten op 10 centimeter diepte. Met 10 graden is het nu nog te koud.'

Snelle opkomst een must

Melkveehouder Gerrit de Jong uit Meerkerk en biologisch melkveehouder Guido Frijns uit Reijmerstok zijn geduldig. Ze wachten op ideale kiem- en groeiomstandigheden voor de maisplant. De Jong zaait op zijn vroegst op 1 mei, maar mogelijk later. 'Op dit perceel stond jarenlang gras. Daardoor is de ritnaaldendruk groot. Bij een trage startgroei kan de ritnaald voor veel schade zorgen', zegt de Utrechtse veehouder. Ook Frijns wil de vaart erin houden. 'Het biologische zaad is niet ontsmet. Als de opkomst langer dan tien dagen op zich laat wachten, heb je het risico van kiemschimmels. De korrels rotten weg en het worteltje van de plant is nog te klein om voldoende voeding uit de omgeving te halen. Zelfs een plant van 5 centimeter wordt geel en rot weg.' De Limburger wacht nog twee tot drie weken met de zaai.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  16° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 9°
  10 %
Meer weer