Ontwikkeling onkruidwiedrobot van Trabotyx krijgt boost

De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij investeert samen met particuliere investeerders zo'n half miljoen euro in de onkruidwiedrobot van Trabotyx. De start-up gebruikt de investering voor de versnelde ontwikkeling van de autonoom rijdende robot, die deze zomer wordt getest op de Brabantse velden.

Ontwikkeling+onkruidwiedrobot+van+Trabotyx+krijgt+boost
© Brabantse Ontwikkelings Maatschappij

De eerste versie van de precisierobot, die bij het wieden gebruikmaakt van ruimtevaarttechniek, komt volgend jaar op de markt.

De robot van Trabotyx moet in eerste instantie een alternatief bieden voor biologische telers die afhankelijk zijn van seizoensarbeiders om het onkruid dicht bij de plant te verwijderen. Inzet van de nieuwe robot kan leiden tot een kostenbesparing van 25 procent. 'Maar de robot is zeker niet alleen bedoeld voor bioboeren', zegt Trabotyx-oprichter Tim Kreukniet.


Toenemende vraag

Conventionele telers gebruiken gewasbeschermingsmiddelen om onkruid te bestrijden, maar het gebruik van die middelen staat vanwege regelgeving onder druk. Kreukniet: 'In lijn met opkomende Europese reguleringen, zien we een toenemende vraag naar mechanische onkruidbestrijding. Onze ambitie is om binnen vijf jaar een hightechoplossing voor onkruidbestrijding te bieden die kan concurreren met het gebruik van bestrijdingsmiddelen.'

'We zijn blij dat we met deze investering Trabotyx kunnen helpen bij de verdere ontwikkeling van de onkruidrobot', zegt Bart van den Heuvel van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij. 'De markt voor agrarische robots groeit de komende jaren van 715 miljoen naar 2,5 miljard euro. Met een sterke agrarische sector en een hightechsector van wereldklasse, is Brabant uitstekend voorgesorteerd voor een hoofdrol in die markt en bij de transitie naar een duurzaam voedselsysteem. Mooi dat Trabotyx nu ook deel uitmaakt van het ecosysteem dat we in Brabant rond precisielandbouw aan het ontwikkelen zijn.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer